quiche met gekarameliseerde ui

Quiche met gekarameliseerde ui en gruyère

Ben je dol op uiensoep? Dit is de quiche versie van uiensoep! Ui, gruyère, room, eieren en dat alles in een heerlijke bladerdeeg basis. Gezond, nee. Maakt dat wat uit? Ook nee.

Gekarameliseerde ui

Dit is een enorme smaakmaker, denk aan hoe ik gekarameliseerde ui gebruik in de saus van deze burger. Het maakt je hele gerecht opeens veel interessanter. Het is een diepe, zoete smaak en samen met de gruyère een klassieke combinatie. Mijn favo soep is dan ook uiensoep. Fantastisch! (Recept daarvan staat in mijn kookboek Vers Deeg)

Gruyère

Houd je niet van gruyère dan kun je ook voor een andere kaas kiezen. Ik ben er zelf dol op, maar het heeft wel iets muffigs. Kies voor een gewone belegen kaas als je dat liever hebt!

Bladerdeeg

Je kunt uiteraard kiezen voor een kant en klare bladerdeeg basis, genoeg keuze in de supermarkt! Zelf had ik nog wat zelfgemaakte bladerdeeg liggen, het recept hiervan staat in Vers Deeg met samen in dit hoofdstuk nog een andere heerlijke quiche en ook een millefeuille! Klik hier als je Vers Deeg nog niet hebt.

quiche met gekarameliseerde ui

Quiche met gekarameliseerde ui en gruyère

Quiche met gekarameliseerde ui en gruyère
Bereidingstijd30 min
Totale tijd1 uur 30 min

Benodigdheden

  • Bakvorm van ongeveer 22 cm

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg (of 1/2 recept uit Vers Deeg)
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram ui, in halve dunne ringen gesneden
  • 4 eieren
  • 100 gram volle melk
  • 100 gram slagroom
  • 200 gram gruyere, geraspt
  • 1 tl tijm
  • peper en zout

Instructies

  • Smelt de boter in een pan en bak de uien op laag vuur totdat ze gekarameliseerd zijn. Let op, dit kan makkelijk een uur duren. Je wilt dat de uien heel zacht en donkerbruin zijn. Roer regelmatig door, breng halverwege op smaak met zout.
  • Verhit de oven voor op 190 graden (boven- en onderwarmte).
  • Vet het bakblik in en leg de bladerdeeg erin. Druk de zijkanten wat aan, snij overtollige deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem, leg er een vel bakpapier op met hierop blindbakbonen (of gedroogde bonen oid). Bak 20 minuten, totdat de bodem licht goudbruin is en de zijkanten omhoog blijven staan.
  • Klop intussen in een kom de eieren los met de melk, slagroom, gruyere, de uien en tijm en breng het geheel op smaak met peper en zout (ik heb een halve theelepel gebruikt ongeveer).
  • Giet dit op je bladerdeeg bodem en bak het geheel nog eens 30 minuten af, tot enkel het midden nog licht trilt.
  • Laat afkoelen voordat je het opdient. Omdat er veel kaas doorheen gaat is de quiche erg smeuïg wanneer deze warmer is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch