Wat is er beter dan een cheeseburger? Een dubbele cheeseburger! Zeker met een zelfgemaakt briochebroodje.

Nu moet ik wel toegeven dat de burger iets hoger werd dan ik van tevoren had bedacht, haha, maar dat heb ik opgelost door ‘m in 2 delen te eten.

Gekarameliseerde ui saus

De saus heeft de standaard dingen, mayo/ketchup/augurk etc maar de gekarameliseerde ui geeft het een hele diepe en wat zoetige smaak. Het is echt een heerlijke saus. Eigenlijk is dit hele recept vooral de saus want een cheeseburger is verder niet zo ingewikkeld natuurlijk.

Neem voor het karameliseren trouwens wel echt de tijd. De ui moet donkerbruin zijn, heel zoet ruiken en heel zacht zijn. Dit proces kan makkelijk een uur duren.

Brioche broodjes

Voor burgers zijn brioche broodjes de ultieme broodjes. Dit omdat ze steviger zijn dan gewone witte broodjes, ze kunnen alle sappen van de burger goed aan. Het recept staat in mijn kookboek Vers Deeg (met nog 2 fantastische burger recepten ook) én in dit YouTube filmpje.

Dubbele cheeseburger met gekarameliseerde uien saus
Pin recept
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Dubbele cheeseburger met gekarameliseerde uien saus

Dubbele cheeseburger met gekarameliseerde uien saus
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd1 uur
Porties: 2

Ingrediënten

Voor de saus

  • 2 zoete uien, in halve ringen gesneden
  • klontje boter
  • 3 el mayonaise
  • 1.5 el ketchup
  • 1 augurk, fijngehakt
  • 1/2 el bieslook, fijngehakt
  • zout

Voor de burger

  • 2 brioche broodjes
  • 4 platte hamburgers
  • 4 plakjes cheddar
  • 2 bladeren ijsbergsla
  • 2 plakken vleestomaat
  • peper en zout

Instructies

  • Verhit een klontje boter in een steel- of koekenpan en bak de ui op laag tot medium vuur tot gekarameliseerd. (voeg halverwege wat zout toe) Neem hiervoor de tijd, je wil een diepbruine zoet ruikende smurrie bijna. Het karameliseren van ui kan makkelijk wel een uur duren.
  • Wanneer de ui klaar is meng dan met de overige ingrediënten voor de saus en breng op smaak met zout. Ja, de saus heeft echt wat zout nodig. Zet daarna apart.
  • Breng de burgers op smaak met een genereuze hoeveelheid peper en zout, en bak aan beide kanten aan tot bruin. Leg dan een plakje cheddar op de burgers en laat smelten.
  • Verdeel wat saus over de bodem van het broodje, leg er dan een blaadje sla op, een burger, een plak tomaat, nog een burger en eindig weer met saus en de bovenkant van het broodje. Herhaal met met 2e broodje.