Vegan chai buns (4)

Zoete en kruidige chai broodjes

Het is weer bijna zover, Sinterklaas! Nu ben ik al (chocolade)kruidnoten aan het eten sinds oktober en ben ik toe aan iets anders. Iets anders, maar toch feestelijk met die bekende kruiden van Sinterklaas. Zie dit als hetgeen dat de volwassenen kunnen eten tijdens pakjesavond.

Silvo Nederland

Door Silvo Nederland ben ik uitgedaagd om niet alleen een Sinterklaas recept te maken, maar ook een vegan recept. Ja, dat lees je goed. Deze broodjes zijn hartstikke vegan. Nu kun je de vegan boter en de amandelmelk ook vervangen door roomboter en melk, maar dat laat ik aan jou over.

Chai kruiden

Ik kreeg van Silvo Nederland een enorm pakket met alle kruiden uit hun assortiment, dus ik heb ook mijn best gedaan om er zoveel mogelijk te gebruiken. Uiteindelijk is het geworden: gember, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en kardemom. Een chai kruidenmix!

silvo nederland

Deze chai kruiden meng je met boter en suiker en hier smeer je het deeg mee in. Vervolgens rol je het deeg op in een sigaar, snij door het midden (maar laat een uiteinden samen) en maak een vlecht met deze 2 strengen. Rol vervolgens deze vlecht op in een broodje. Knijp de andere uiteinde samen en werk weg onder het broodje.

Laat deze broodjes nog een uurtje rijzen en bak vervolgens af in de oven tot geurig en gaar. Het is eigenlijk een heel simpel recept, maar met een indrukwekkend resultaat!

Zoete en kruidige chai broodjes

Zoete en kruidige chai broodjes
Bereidingstijd30 min
Totale tijd3 uur
Porties: 8

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 300 gram (amandel)melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 15 gram kristalsuiker
  • 4 gram zout
  • 500 gram patentbloem
  • 75 gram (vegan) roomboter, op kamertemperatuur

Voor de vulling

  • 80 gram (vegan) roomboter, op kamertemperatuur
  • 80 gram kristalsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gember
  • 1/2 tl kruidnagel
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl kardemom

Instructies

  • Meng de (amendel)melk met de gist en het suiker en laat even staan totdat de gist begint te schuimen.
  • Voeg dan de patentbloem en het zout toe en kneed tot een samenhangend geheel. Voeg beetje bij beetje de (vegan)roomboter toe en kneed tot een soepel deeg. (Ik raad hier een keukenmachine voor aan want het is heel plakkerig en lastig om de boter door het bloem te kneden met de hand.)
  • Dek de kom met het deeg erin af en laat een uurtje rijzen op een warme plek.
  • Meng de (vegan)boter met de suiker en de kruiden tot een smeuig geheel.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke porties van ongeveer 100 gram. Bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol de eerste portie uit tot een langwerpig lapje. Smeer in met wat chai boter. Rol op tot een sigaar en snij met een scherp met door de lengte door midden (maar laat het uiteinde aan elkaar). Je ziet nu al die mooie strepen! Draai de twee strengen om elkaar heen, knijp de andere uiteinde samen en rol de streng van links naar rechts op tot een broodje. Stop het uiteinde onder het broodje weg.
  • Herhaal met de overige 7 broodjes en laat nogmaals 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden. Bak de broodjes in 20 a 25 minuten af tot gaar. Laat een beetje afkoelen voordat je aanvalt. Geniet!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Silvo Nederland

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch