Dit is een echte winterse cake vanwege de kruiden die erin gaan, kaneel, nootmuskaat en gember. Dat je deze cake alleen in de winter zou moeten eten vind ik onzin, ik vind ‘m altijd lekker!
Carrotcake
In deze carrotcake gaat dus wortelen, daar proef je na het bakken helemaal niets meer van. Wel zorgt het ervoor dat de cake lekker smeuïg wordt. Ook gebruiken we olie in plaats van boter, wat ook voor een heerlijke smeuïge cake zorgt.
Frosting
Carrorcake is wat mij betreft niet compleet zonder een dikke laag frosting. Cream cheese frosting, dat vind ik zoveel lekkerder dan buttercream frosting. Ik hou zelf van een niet te zoete frosting, daarom gebruik ik ‘maar’ 250 gram poedersuiker en ook nog wat citroensap. Sommige recepten zie ik dat ze maar liefst 500 gram poedersuiker gebruiken, dat vind ik heftig. Wel wordt je frosting steviger wanneer je meer poedersuiker gebruikt. Proef vooral en bepaal zelf hoe zoet jij je frosting wil hebben.
Vormen
Ik heb hier gebruik gemaakt van een cakeblik, maar je kunt ook 2 ronde bakvormen (van ongeveer 20cm) gebruiken en dan een klassieke cake maken, met frosting tussen de 2 lagen in.
Carrotcake
Ingrediënten
- 4 eieren
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 150 gram witte basterdsuiker
- 250 ml zonnebloemolie
- 250 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl kaneel
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/4 tl zout
- 300 gram wortelen, geraspt
Voor de frosting
- 200 gram roomkaas, op kamertemperatuur
- 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 250 gram poedersuiker
- 1 el citroensap
- handje walnoten, fijngehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop de eieren op met de 2 soorten suiker tot luchtig, Voeg de olie toe klop verder op tot alles gemengd is.
- Voeg dan de bloem, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat, gember en het zout toe en meng goed.
- Meng als laatste de geraspte wortelen door het beslag.
- Vet een cakeblik in of beleg met bakpapier en giet het beslag hierin.
- Bak de cake in ongeveer 45 minuten af tot gaar. Je moet een sateprikker er schoon uit kunnen halen, dan weet je dat de cake gaar is.
- Laat helemaal afkoelen voordat je de frosting op de cake smeert.
- Voor de frosting klop de boter, roomkaas en poedersuiker totdat het goed gemengd is. Om geen klontjes te krijgen is het belangrijk dat de roomkaas en boter op kamertemperatuur is. Verdeel wat gehakte walnoten over de frosting en laat nog even in de koelkast opstijven.
- Bewaar in de koelkast zodat de frosting goed stevig blijft.
M zegt:
Hi,
Welke afmetingen cakeblik heb jw gebruikt?