Mijn favo curry met een van mijn favo kazen, butter halloumi curry. Fantastisch lekker. Ik beloof je dat dit zo lekker is dat je moeite hebt met niet teveel eten.

Butter halloumi curry

Mocht je niet bekend zijn met halloumi, dit is een Cypriotische kaas die niet smelt en daardoor ideaal is om te bakken. De structuur is heel apart, een beetje een stevigere mozzarella en de smaak is ziltig. De halloumi bak je eerst apart met wat garam masala tot krokant en dan begin je aan de saus. Pas op het allerlaatst voeg je de kaas weer terug, dan wordt het niet te heet en behoudt het die fijne textuur.

Naan

Ik ben een groot liefhebber van en rijst en naan, dus ik maak altijd zelf naan wanneer ik een curry maak. Wanneer je het zelf hebt gemaakt ben je wel direct verpest want dan kan je de supermarkt variant echt niet meer eten. Ik had vorige keer een supermarkt naan gekocht en het kook heel chemisch, heb het niet gegeten. Deze naan is een gerezen deeg, er gaat dus gist in. Je hebt ook versies met bakpoeder, dat zijn snellere recepten, maar ik vind deze net wat meer fluffy en lekkerder.

Butter halloumi curry
Butter halloumi curry
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Butter halloumi curry

Butter halloumi curry
Bereidingstijd45 min
Totale tijd45 min
Porties: 3

Ingrediënten

Voor de naan (8 stuks)

  • 300 gram patentbloem
  • 100 gram lauwwarm water
  • 7 gram droge instant gist
  • 120 gram griekse yoghurt
  • 20 gram olijfolie
  • 6 gram zout
  • 2 el boter
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • handje verse koriander, fijngehakt

Voor de curry

  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 blok halloumi, in blokjes gesneden
  • 2 el garam masala
  • 1 rode ui, in halve ringen gesneden
  • 1 cm verse gember, fijngeraspt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 425 ml passata (ik gebruik altijd mutti)
  • 25 gram amandelschaafsel
  • 100 ml slagroom
  • 30 gram boter
  • 1 el citroensap
  • zout
  • gekookte witte rijst (hoeveelheid afhankelijk van voorkeur)

Instructies

  • Meng voor de naan de bloem met het water, de gist, Griekse yoghurt, olijfolie en zout tot een glad deeg (ongeveer 5 a 8 minuten kneden in een keukenmachine). Laat rijzen tot ongeveer verdubbeld in formaat. Dit is afhankelijk van de temperatuur in huis maar duurt bij een temp van 21 graden ongeveer een uur.
  • Verdeel op een bebloemd aanrecht het deeg in 8 gelijke porties en maak van elke portie een bol. Doe dit door de zijkanten naar binnen te trekken tot je een soort mozzarella bol hebt en dan op een ongebloemd aanrecht dit bolletje met de naadkant naar beneden over het aanrecht te rollen. zo krijg je een mooie bol. Leg opzij en herhaal met de rest.
  • Smelt intussen de boter met de knoflook en de koriander. Zet apart.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan. Pak het eerste bolletje deeg en rol dit op een bebloemd aanrecht uit tot een dunne lap van zo'n 2 mm dik. Bak aan beide kanten in de pan. Smeer na het bakken direct in met een klein beetje van je boter/knoflook/koriander mengsel. Herhaal met de rest en zet apart.
  • Verhit 1 el zonnebloemolie in een pan. Meng intussen de halloumi met 1 el garam masala en bak tot de kaas goudbruin is. Haal uit de pan en zet apart.
  • verhit de overige eetlepel olie en fruit de ui aan tot glazig. Voeg dan de gember, knoflook, de overige eetlepel garam masala, komijnpoeder, korianderpoeder, kurkuma en chilipoeder toe en bak kort mee.
  • Voeg de passata en amandelen toe en laat 10 minuten pruttelen. Pureer nu alles met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Voeg de slagroom, boter en citroensap toe en roer door tot de boter is gesmolten. Proef of je nog op smaak moet brengen met wat zout.
  • Voeg op het laatst de halloumi toe en warm nog een minuut mee op. Serveer met gekookte witte rijst en naan.