Bij een burger horen natuurlijk brioche hamburgerbroodjes. Het recept stond al even op YouTube, maar ik maak ze zo vaak dat ik ze nu ook maar op mijn website zet.

Brioche hamburgerbroodjes

In dit deeg zit ei, melk en boter. Dat maakt het een verrijkt deeg, brioche deeg. Het fijne hiermee is dat het deeg heel veelzijdig is, denk aan kaneelbroodjes, babka, vlechtbrood.. je kunt er vanalles mee maken. Het is iets steviger, maar nog steeds luchtig met een zachte binnenkant. Het is niet zo zacht als gewone witte bolletjes en dat betekent dat het perfect is voor burgers. Niet alles stort in elkaar na 1 hap.

Het deeg

Tenzij je spierballen wil kweken zou ik niet zo snel aanraden om het deeg met de hand te kneden. Je bent dan namelijk een flinke tijd bezig en daarnaast is het deeg behoorlijk plakkerig tot het moment dat het goed gekneed is. Zelf kneed ik altijd in mijn kitchenaid, begin ik op stand 4 en als alle boter erbij zit ga ik door naar stand 6 en wissel ik dat af met stand 4. Redelijk snel dus! Ik check elke paar minuten of ik het deeg tot heel dun kan uitrekken zonder dat het scheurt.

Wanneer je het deeg goed kunt uitrekken, test dit altijd met natte handen, zonder dat het afscheurt dan zijn de gluten goed ontwikkeld en kan je het deeg laten rijzen. Andere signalen om te zien dat het deeg goed is, is als het niet meer afscheurt en blijft plakken aan de kom en het deeg zelf is glad dus zonder een grove structuur.

Ik weet dat het lastig is om te begrijpen wanneer ik het zo uitleg, dus daarom heb ik er toen een Youtube filmpje van gemaakt. Ik kan je zeker aanraden deze te bekijken.

Brioche hamburgerbroodjes
Pin recept
Recept afdrukken
3.05 van 20 stemmen

Brioche hamburgerbroodjes

Brioche hamburgerbroodjes
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd2 uur 30 minuten
Porties: 8 stuks

Ingrediënten

  • 50 gram lauwwarm water
  • 12 gram kristalsuiker
  • 7 gram droge instant gist
  • 250 gram volle melk
  • 1 ei (+ een extra ei voor de eggwash)
  • 500 gram patentbloem
  • 10 gram zout
  • 75 gram roomboter, op kamertemperatuur

Instructies

  • Voeg de suiker en de gist aan het lauwwarme water toe en wacht een paar minuten. De gist begint te schuimen, zo weet je dat je actieve levende gist hebt.
  • Voeg de melk, het ei, de bloem en het zout toe en begin te kneden tot een samenhangend deeg.
  • Voeg dan eetlepel per eetlepel de boter toe en wacht tussendoor dat de boter is opgenomen in het deeg.
  • Blijf kneden (op stand 4&6 afgewisseld) tot je een soepel deeg hebt zonder grove structuur, dat niet aan de kom blijft plakken en wanneer je het deeg uitrekt met natte handen het niet afscheurt. Dit kan 10 minuten duren, maar check elke paar minuten.
  • Dek de kom met een vochtige theedoek af en laat rijzen tot verdubbeld. In een huis op 21 graden duurt dit gemiddeld een uur, als het kouder is kan het langer duren.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en vorm bolletjes, bekijk het filmpje om te zien hoe. Leg, met minimaal 3cm ruimte tussen elkaar, op een bakplaat. Smeer in met een eggwash of dek voozichtig af met een andere hoge bakplaat dat het deeg niet aanraakt en laat nogmaals rijzen tot bijna verdubbeld. Dit gaat iets sneller dan de eerste keer, op 21 graden gemiddeld 45 minuten.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Smeer de broodjes nog een laatste keer in met de eggwash, doe er eventueleel wat sesamzaad op, en bak dan 20 minuten af tot goudbruin en gaar.
  • Laat afkoelen op een afkoelrek.

Notities

Hou je van lichtere broodjes, gebruik dan een heel ei voor je eggwash. Wil je de broodjes wat donkerder, gebruik dan enkel het eigeel voor de eggwash.