Briam

Briam – Griekse groentenschotel met feta

Briam kende ik al als een Griekse groentenschotel. Zacht gegaarde groenten met lekker veel oregano en olijfolie.

Briam op Kreta

En toen! Als je ooit in Griekenland op vakantie bent geweest dan weet je dat je vaak een voorgerecht/toetje/drankje van het huis krijgt. Toen wij afgelopen herfst op Kreta waren aten we graag bij een restaurant waar je toevallig alledrie kreeg, dat was uiteraard niet de reden dat we daar vaak gingen eten hoor, en het voorgerecht was altijd een bordje briam met brood. Maar deze briam had feta erovereen. Holy moly, dit gerecht werd opeens zoveel lekkerder nog! Het ziltige van de feta is een perfecte combinatie met de diepe smaken van de groenten

Courgette, aubergine, paprika

Courgette, aubrgine en paprika zit volgens mij altijd wel standaard in een briam, maar je kan enorm varieren met de groenten. Heb je nog restjes? Doe er lekker doorheen! Ik heb het ook geregeld met okra gegeten, maar dat kon ik hier niet zo snel vinden in de supermarkt.

Stoven en bakken

In sommige recepten gaan de groenten rauw direct de oven in,maar ik wilde echt van die zacht gegaarde groenten dus ik heb het eerst een tijdje gestoofd en toen nog even afgebakken in de oven.

Aardappelen

Vaak gaan er ook aardappelen door briam heen, dan is het echt een complete avondmaaltijd, maar ik ben zelf niet echt dol op aardappelen. Liever eet ik dit met een homp vers brood of zelf gebakken Griekse pita’s.

Briam

Briam met feta

Een Griekse groentenschotel met zacht gestoofde en daarna gegerilde groenten én feta
Bereidingstijd20 min
Totale tijd2 uur 20 min
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 aubergine in blokjes gesneden
  • 2 courgettes in plakjes gesneden
  • 2 rode paprika's in reepjes gesneden
  • 2 uien in halve ringen gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 el oregano
  • flinke scheut olijfolie
  • 1 blok feta
  • peper en zout

Instructies

  • Verhit wat olijfolie in een sudderpan/stoofpan en bak hier de aubergine aan todat deze zacht is. Voeg dan de ui, courgette en paparika toe en bak dit ook mee totdat de ui glazig is.
  • Voeg de tomaat in blik toe samen met de oregano en laat dit met deksel op de pan minimaal 1.5 uur pruttelen. breng nu op smaak met peper en zout, proef goed want het heeft niet veel nodig.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de pan, zonder deksel (mits de pan ovenbestendig is anders in een ovenschaal doen) in de oven en bak een half uurtje af.
  • Doen op met een stuk feta en wat brood of Griekse pita's

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch