Porties: 6

Actieve kooktijd: 30 minuten

Totale bereidingstijd: 1 uur


Bougatsa is hier niet echt bekend en dat is jammer want het is een heerlijk gerecht. Een zoetige custard of juist een hartige kaasvulling in knapperige laagjes filodeeg. Grappig is dat Kreta bekend staat om hun kazige bougatsa en in Thessaloniki wordt meer de custard bougatsa gegeten.

Met Griekse gerechten heb je vaak onenigheid over de origine, dit omdat er veel Turken in Griekenland woonde en omgekeerd. Bougatsa komt van origine uit Constantinopel en is met de immigranten meegekomen naar Griekenland. Constantinopel is nu dan wel Istanbul, maar toendertijd was het nog een onderdeel van het Byzantijnse rijk en toen bestond Turkije nog niet eens en daarom is dit gerecht Grieks. Fijn dat daar nu duidelijkheid over is, toch?!

Filodeeg

Heb je ooit wel eens gezien hoe de bakkers in Griekenland filodeeg maken? de dunne laagjes deeg worden langzaam uitgetrokken en op een enorme tafel gelegd. Hier worden vele porties bougatsa, spanakopita en andere heerlijkheden gemaakt. Anthony Bourdain heeft dit ooit nog eens laten zien in één van zijn programma’s. Als je geinteresseerd bent, zoek dan op zijn naam en Kreta en dan vind je ‘m vast.

Die techniek heb ik niet onder de knie en heb ik ook niet de ruimte voor, maar ik heb wel een filodeeg recept voor je. Zelf filodeeg maken is echt niet zo ingewikkeld als je misschien denkt! Ik vind het juist geweldig om zelf te maken. Zelfgemaakte filodeeg lijkt ook helemaal niet op zijn dievries broer. Zelfgemaakt is heel zacht en fluffy in tegenstelling tot die droge en broze blaadjes.

Klik hier voor het uitgebreide recept met foto’s zodat het hele proces nog duidelijker is.

Bereidingstijd

In de bereidingstijd van dit recept heb ik niet de bereidingstijd van de filodeeg meegenomen. Hou daar rekening mee als je dit als onbijt wil eten, je bent namelijk wel even bezig als je alles ‘from scratch’ maakt.

Ingrediënten

 • 18 filodeeg vellen
 • 60 gram boter
 • 115 gram suiker
 • 1 liter melk
 • 100 gram semolina meel
 • 3 eieren
 • 1 tl vanille extract
 • nog eens 75 gram gesmolten boter voor tussen de filodeeg laagjes
 • poedersuiker en kaneel ter garnering

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden
 2. smelt de 60 gram boter in een pan en voeg de suiker toe. Roer dit door en voeg dan langzaam de melk toe, dan de vanille en de semolina.
 3. Laat dit op medium vuur voor 5 minuten staan terwijl je regelmatig roert.
 4. Klop de eieren in een kommetje los en voeg dan langzaam toe aan je mengsel. Blijf nu constant roeren, hou het vuur op medium, totdat je een custard hebt. Dit mengsel moet dus niet te dun blijven anders loopt het tijdens het bakken uit je filodeeg. Reken op 10 minuten roeren voordat je de juiste dikte hebt.
 5. Indien je diepvries filo gebruikt, snij dan wat van de zijkanten af (of door de helft) zodat je langwerpige stroken hebt van ongeveer 20 cm breed en 30 cm lang.
 6. Leg een vel filodeeg neer en smeer deze licht in met gesmolten boter. Herhaal dit nog 2x, je moet dus 3 velletjes filodeeg op elkaar hebben liggen met overal boter tussen.
 7. Leg 3 eetlepels custard in het midden aan de onderkant van je filo. Vouw de onderkant over je custard en de zijkanten naar binnen (op dit moment zou je custard al helemaal bedekt moeten zijn), vouw nu voorzichtig de rest van de lengte je pakketje op. Leg alvast op een bakplaat met bakpapier en dek af met folie todat je filo niet uitdroogt terwijl je de andere maakt.
 8. Herhaal dit vouwen 5x zodat je in totaal 6 bougatsa’s hebt.
 9. Smeer je bougatsa’s nog een keer in met boter en bak dan af in de oven totdat ze mooi goudbruin zijn, dit duurt zo’n 20 a 30 minuten.
 10. Laat na het bakken afkoelen totdat ze lauwwarm zijn en dien op met poedersuiker en kaneel eroverheen gestrooid.