Een paar weken terug hadden wij thuis een whisky proeverij. Bart organiseert de whisky en ik ben van de hapjes. Dit keer heb ik gekozen voor een borrelplank en omdat een aantal vrienden vegetarisch zijn moest dit een vega borrelplank worden.

En dat kwam heel goed uit want ik mocht de nieuwe vegetarische bitterballen van Kwekkeboom uitproberen, de Kwekkeboom Oven & Airfryer VEGA Bitterbal! Het was heel grappig want er werd telkens gevraagd ‘deze zijn vegetarisch, toch?” Zeker qua uitstraling lijken ze op gewone bitterballen en ook qua smaak komt het goed in de buurt. Door iedereen werden ze goedgekeurd.

Wat ik verder nog heel graag op een borrelplank zie is kaas! Let wel even op of het vegetarische kaas is. Sommige kaas bevat stremsel die afkomstig is uit de maag van een dier. Ik moet eerlijk toegeven dat voordat ik me in vegetarisch eten verdiept heb, ik altijd dacht dat alle kazen vegetarisch waren. Niet dus!

Verder maak ik een borrelplank af met toastjes, olijven, nootjes, druiven, vijgenbrood. Een lekker drankje hoort er natuurlijk ook bij!

Een borrelplank is natuurlijk leuk omdat je het zo kan indelen zoals jij of je gasten graag willen hebben. Dus mijn tips voor de beste borrelplank:

  • Denk na over je gasten. Zijn je gasten vegetarisch? Knal er dan niet een kilo vlees op. Zijn je gasten lactose intolerant? Gebruik dan lactosevrije kazen.
  • Snij van alle kazen alvast een aantal plakjes af. Dat ziet er én mooier uit en mensen zijn sneller geneigd iets te pakken.
  • Gebruik voor elke kaas een eigen mes.
  • Fruit als tegenhanger voor de kaas. Kaas is natuurlijk best ziltig, dus serveer met lekker wat fruit voor een frisse noot.
  • Opmaak: Persoonlijk hou ik van georganiseerde chaos. Een borrelplank kan eigenlijk niet te vol liggen. Zie je nog lege stukjes? Vul dat dan op met druiven/nootjes/olijven/toast etc.

Wat mag er bij jou op een borrelplank echt niet ontbreken?