babka

Babka

Babka is een zoet brood met lagen chocolade, noot, kaneel en noem maar op. Er is niet één vaste vulling, je kan er van alles in doen wat je lekker vind, zo lang het maar zoet en overdadig is.

Babka

Ondertussen heeft iedereen vast weleens van babka gehoord. Meestal bak je het deeg af in een cake of broodblik, maar je kunt er ook een mooie krans van maken. Dat vlechten moet je niet te serieus nemen, het is simpelweg twee strengen over elkaar heen vouwen. Je kunt het meer een twist dan een vlecht noemen.

Brioche

De basis is brioche deeg, dit is verrijkt deeg met ei en boter. Dat betekent wel dat het een wat zwaarder deeg is om te kneden, dus tenzij je spierballen hebt adviseer ik je dit lekker met een keukenmachine te doen. Je laat eerst het deeg kneden, voeg dan beetje bij beetje de zachte boter toe. Het wordt nu plakkerig, maar je moet door laten kneden (stand 4 a 6 op de kitchenaid) tot het deeg niet meer aan de kom plakt, een gladde bol is en je een vliesje kunt trekken. Dit kan makkelijk zo’n 10 minuten duren.

Vervolgens doe je een eerste rijs, tot verdubbeld. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de temperatuur in huis maar houd rekening met ongeveer een uur. Sla het deeg terug, dus kneed kort alle lucht eruit en zet dan 20 minuten in de koelkast. Dit deeg is makkelijker uit te rollen wanneer het wat koeler is.

Rol dan uit tot een dunne lap met dezelfde breedte als je cakeblik lang is. Zo weet je zeker dat het erin past. Smeer in met nutella, doe er wat extra gehakte hazelnoten overheen en rol dan zo strak mogelijk op. Snij de uiteindes eraf (hier zit geen vulling in) en dan de sigaar door de helft. ‘Vlecht’ nu met twee strengen. Duw een beetje in als het deeg wat is uitgerecht, knijp de uiteindes samen en leg voorzichtig in je met bakpapier beklede cakeblik. Als je cakeblik wat langer is, is dat niet erg. Je brood wordt dan iets minder hoog. Mijn cakeblik was 22 cm lang.

Laat staan voor de 2e rijs, tot verdubbeld in formaat en bak daarna af in de oven. Laat na het bakken afkoelen tot minimaal kamertemperatuur, anders scheurt alles af tijdens het snijden.

babka
Pin recept
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Babka met Nutella

Babka met nutella
Bereidingstijd30 min
Totale tijd3 uur

Benodigdheden

  • cakeblik van ongeveer 22 cm

Ingrediënten

  • 7 gram droge instant gist
  • 300 gram melk, lauwwarm
  • 12 gram kristalsuiker
  • 500 gram patentbloem
  • 7 gram zout
  • 1 ei
  • 75 gram ongezouten roomboter, zacht

Verder

  • paar eetlepels nutella
  • gehakte hazelnoten
  • 100 gram water
  • 50 gram suiker

Instructies

  • Voeg de gist toe aan de melk en klop door. Pas op, de melk moet lauwwarm zijn en niet heet anders gaat de gist dood. Weet je niet zeker of de gist leeft of het ligt al een tijdje, laat dan 5 a 10 minuten staan om te kijken of het schuimt. Als het schuimt is de gist actief.
  • Voeg dan de suiker, patentbloem, zout en het ei toe en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg beetje bij beetje de boter toe en kneed tot het een glad deeg is dat niet aan de kom plakt en waar je een vliesje van kan trekken (uitgebreidere omschrijving met foto's staat hierboven). Dit kan zo'n 10 minuten duren.
  • Dek af en laat rijzen tot verdubbeld. Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van de temperatuur in huis.
  • Sla alle lucht uit het deeg en zet 20 minuten in de koelkast. Bebloem je aanrecht en rol het deeg uit tot een dunne lap even breed als je cakeblik lang is (dus ongeveer 22 cm).
  • Verwarm de nutella kort in de magnetron zodat het beter smeerbaar is en smeer een dunne laag over de gehele lap deeg. Strooi eventueel wat gehakte hazelnoten hierover, hoeveelheid naar smaak.
  • Rol het deeg op tot een sigaar, snij de uiteindes waar geen vulling zit eraf en snij dan door de helft. Maak een 'vlecht' met de twee strengen, dus het deeg wat naar elkaar toe als het is uitgerekt tijdens het vlechten en leg dan in de met bakpapier beklede cakeblik. Laat rijzen tot het deeg weer is verdubbeld.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.
  • Bak de babka, wanneer het deeg is verdubbeld, 40 minuten af. Maak intussen een suikersiroop door het water en de suiker in een steelpan te verwarmen. Laat inkoken tot dit mengsel wat dikker is en smeer dit direct na het bakken over de babka.
  • Laat daarna afkoelen tot kamertemperatuur en dien dan op.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *