babka

Babka

Porties: 9

Actieve kooktijd: 30 minuten

Totale bereidingstijd: 2 uur en 45 minuten


Ik heb voor het eerst babka gegeten bij een Joodse mevrouw en was direct enorm onder de indruk van dit gerecht. Dit was trouwens alweer jaren geleden en toen zag je babka nog nergens, ondertussen is het gerecht al een stuk meer bekend en dat is niet zomaar.

Babka is een zoet brood met lagen chocolade, noot, kaneel en noem maar op. Er is niet één vaste vulling, je kan er van alles in doen wat je lekker vind, zo lang het maar zoet en overdadig is.

Dus toen ik apparatuur van Maxima Kitchen Equipment mocht uittesten en daar zat een professionele keukenmachine tussen, toen wist ik direct dat ik dit wilde maken!

Ultiem comfortfood

Want dit gerecht is niet echt gezond te noemen, maar soms hoeft dat ook helemaal niet! Al adviseer ik wel dit niet alleen te eten want als je eenmaal begint is het lastig op te houden, zo lekker is dit. De combinatie van een bijna knapperige ‘flaky’ buitenkant, een smeuïge en zachte binnenkant met lagen romige chocolade…hemels.

Nu heb ik nog een snelle variant gemaakt want ik heb mijn babka gevuld met nutella. Je kan ook een chocolade vulling gebruiken of iets met kaneel, noten, noem maar op. Zoals ik al zei is er geen vaste vulling en kan je gewoon gebruiken wat je lekker vindt.

Benodigdheden

  • keukenmachine (ik heb deze gebruikt)
  • cakeblik
  • bakpapier
  • kom
  • huishoudfolie

Ingrediënten

  • 530 gram zelfrijzend bloem
  • 100 gram suiker
  • 3 eieren
  • 120 ml lauwwarm water
  • 1 zakje gist
  • 3/4 tl zout
  • 150 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
  • nutella

Bereidingswijze

1. Meng het water met de gist en klop even door. Zet 5 minuten opzij, totdat het gaat schuimen. De gist is dan actief.

2. Doe in de kom van je keukenmachine je bloem, suiker, eieren, zout en de actieve gist en laat op een medium stand kneden. Voeg de boter dan blokje voor blokje toe en laat kneden totdat alle ingrediënten gemengd zijn.

Het deeg hoeft niet zo soepel te zijn dat je een vliesje ervan kan trekken. De regel is hoe langer je kneed, hoe meer de gluten geactiveerd worden. Meer gluten zorgt voor chewy brood, minder gluten zorgt voor “flaky” deeg. Dat laatste willen we hier.

3. Laat je deeg in een kom afgedekt met huishoudfolie op een warme plek rijzen totdat het in formaat verdubbeld is, zo’n 2 uur duurde het bij mij.

4. Als je deeg verdubbeld is, zet het dan 15 minuten in de koelkast. Omdat er best veel boter doorheen gaat is je deeg wat makkelijker om mee te werken als het iets kouder is.

5. Verwarm je oven voor op 200 graden.

6. Rol je deeg uit tot een langwerpige lap met de brede kant naar je toe.

7. Smeer je deeg in met nutella en rol dan op totdat je een lange rol hebt. Snij aan beide kanten een stukje af zodat je geen leeg (niet met nutella besmeerd) deeg hebt straks.

8. Snij je rol dan in de lengte door het midden zodat je 2 lange slierten hebt waarvan je de laagjes deeg en nutella ziet zitten.

9. Leg de 2 helften heen en weer over elkaar (maar zorg dat de laagjes kant naar boven blijven voor het mooiste effect straks), als een soort vlecht maar dan met 2 strengen en dus de losse einden van de twee strengen aan de bovenkant en onderkant tegen elkaar.

10. Leg je deeg in een cakeblik bedekt met bakpapier en bak het in 60 minuten af (Hou in de gaten dat de bovenkant niet te hard gaat, anders je cakeblik afdekken met aluminiumfolie).

11. Laat afkoelen voordat je je babka aansnijdt. Het blijft 24 uur echt lekker, dus als je het niet direct uitserveert, vries het dan in. Laat het na het invriezen ontdooien en doe dan nog een paar seconden in de magnetron zodat het net lauw is voordat je het eet.

Enjoy!

4.3/5 (3 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.