Afgelopen week ben ik door Bord Bia en Irish Beef uitgenodigd om St. Patricks day te komen vieren en de kogelbiefstuk werd in het zonnetje gezet.
Kogelbiefstuk
Het event was bij Restaurant de Nederlanden gerund door topchef Wilco Berends en zijn partner Caroline, Gault&Millau Gastvrouw van het Jaar 2023. Chef Wilco legde uit dat hij al vele jaren samenwerkt met Irish Beef omdat hij de kwaliteit van Iers rundvlees het beste vindt. Ook werd ons verteld dat de kogelbiefstuk echt een typisch Nederlands stuk vlees is. Nergens anders wordt dit specifieke stuk vlees verkocht! Kennelijk zijn we een kritische markt. Ik moet toegeven dat ik zelf ook altijd kogelbiefstuk koop in plaats van reguliere biefstuk. Bij kogelbiefstuk weet je toch altijd dat je een lekker stuk vlees hebt, zeker wanneer je Iers rundvlees koopt.
Klassiek
Ik ben dol op gerechten met biefstuk, zoals deze salade met mozzarella en noodles met biefstuk. Maar je kunt me ook heel gelukkig maken met een klassieke gebakken kogelbiefstuk met frietjes en bearnaisesaus. Jij ook? Dan deel ik snel het recept!
Omdat dit anders een enorm lang recept wordt heb ik het recept voor de bearnaise los gedaan, dus die vind je hier. Je kunt de saus best van tevoren maken, afdekken met vershoudfolie en op het laatst eventjes opwarmen.
Kogelbiefstuk met friet en bearnaise
Benodigdheden
- aluminium folie
Ingrediënten
Voor de friet
- 500 gram aardappel, iets kruimig
- zout
- 1 liter zonnebloemolie (of frituurpan)
Voor de biefstuk
- 2 kogelbiefstukken
- Peper en zout
- Flinke klont boter
Instructies
- Verwarmde oven voor op 160 graden.
- Snij de aardappelen in frietjes, ik hou van dunne friet maar dat laat ik aan jou over.
- Leg in een bak met koud water en laat een half uurtje staan. Haal uit het water en dep heel goed droog. Je wilt niet dat er water mee gaat de frituurpan in, dat gaat knetteren en spetteren.
- Verhit de olie tot 150 graden en bak de frietjes 3 a 5 minuten (3 voor dunne, 4 voor medium en 5 voor dikke frieten).Ze blijven heel licht van kleur, ze garen nu alleen maar. Haal uit de pan en laat uitlekken. Verhoog de temperatuur naar 175 graden.
- Bak de friet nogmaals af en nu tot ze mooi goudbruin zijn. Blijf erbij want de het kan elke keer net wat korter of langer duren
- Dep intussen de biefstuk droog en breng op smaak met peper en zout. Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstuk aan beide kanten aan tot mooi bruingebakken. Doe de biefstuk daarna in de oven en check elke 2 minuten voor de gaarheid.
- Voor rare: raak je duim aan met je wijsvinger, de biefstuk moet hetzelfde aanvoelen als de plek onder je duim.Voor medium: raak je duim aan met je middelvinger, de biefstuk moet hetzelfde aanvoelen als de plek onder je duim.