Ik maak heel vaak pizza, maar laatst bedacht ik me dat een focaccia pizza een leuk idee was. Dit zorgt ervoor dat het deeg iets meer fluffy brood achtig is en iets minder luchtig, maar als je van een dikke bodem pizza houdt dan hou je ook zeker van deze!
Focaccia pizza
Een ander voordeel is dat je met focaccia pizza ook niet moeilijk hoeft te doen met vormen. Je doet wat olie op een met bakpapier beklede bakplaat, legt hier je deeg op, wat olie erop en dan met je vingers het deeg uitspreiden. Probeer een niet te dikke rand te laten, deze puft heel erg op tijdens het bakken. Mag wel, als je daarvan houdt, maar zelf vind ik het lekkerder om de rand maar ietsjes dikker te laten dan de binnenkant van het deeg.
Hierna beleg je de pizza met pesto en spinazie, hoeveelheid is een beetje naar smaak en afhankelijk van hoe groot je de pizza hebt gevormd, en bak je ‘m tot lekker puffy/goudbruin/gaar. Na het bakken gaat de burrata eroverheen. Mocht je geen burrata kunnen vinden, dan kan je ook mozzarella gebruiken maar zet je pizza dan nog een minuutje in de oven zodat de mozzarella iets kan smelten. Burrata is van zichzelf al enorm romig en loopt een beetje uit.
Pesto
In dit geval heb ik gewoon verse pesto gekocht in de supermarkt, maar wil je uitpakken dan raad ik je zeker aan zelf pesto te maken. Qua smaak gaat er niets boven zelfgemaakt. Je vind hier het recept terug.
Focaccia pizza met pesto, spinazie en burrata
Ingrediënten
Voor het deeg
- 7 gram gedroogde instant gist
- 165 gram lauwwarm water
- 250 gram patentbloem
- 30 gram olijfolie
- 5 gram zout
- + extra olijfolie
Voor de pizza
- 3 el pesto
- handje verse babyspinazie
- 1 grote bol burrata
- groene kiemen
- versgemalen peper en chili vlokken
Instructies
- Meng de gist met het water en klop door. Ligt je gist al lang, laat dit mengsel dan 10 minuten staan. Het moet gaan schuimen, dan weet je dat je gist actief is en leeft. Doet het niets, dan is de kans groot dat je gist dood is en kan je beter een ander zakje gebruiken.
- Voeg de patentbloem, olie en zout toe en kneed (ik doe dit altijd in mijn standmixer op stand 4/6) tot een soepel deeg. Dat houdt in een deeg zonder duidelijke structuur, een glad deeg. Vet de kom in met olie en laat je deeg rijzen tot verdubbeld. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de temperatuur in huis maar houd rekening met minimaal een uur.
- Verwarm de oven voor op 230 graden (boven- en onderwarmte).
- Doe een beetje olijfolie op een met bakpapier beklede bakplaat en kiep je gerezen deeg hierop. Doe ook wat olie over het deeg of over je handen (het is een plakkerig deeg en zo blijft het niet aan je handen plakken) en duw met je vingers uit tot een pizzavorm. Laat de rand ietsjes dikker dan de binnenkant.
- Verdeel de pesto en de spinazie over de pizza en bak 10 a 15 minuten af tot goudbruin en gaar. Je kunt dit checken door de pizza voorzichtig op te tillen en de onderkant te bekijken.
- Verdeel de burrata over de pizza en garneer met kiemen. Breng op smaak met versgemalen peper en chilivlokken en dien direct op.