Wanneer je dit in de winkel koopt, koop je eigenlijk koolzuurhoudend water met gember extract. The real deal, zoals we het hier doen, is gefermenteerd en daardoor krijg je koolzuur.

Gemberbier ‘bug

Om gemberbier te kunnen maken heb je een gingerbug nodig. Dit is hetzelfde als een desemstarter voor zuurdesembrood. Je voegt een beetje van deze starter toe aan je gemberbier, laat dit ook weer een aantal dagen staan en dan heb je een heerlijk zelfgefermenteerd koolzuurhoudend drankje.

Net als met zuurdesem houden we het hier ook simpel. We beginnen met water, gember en suiker en gaan dit mengsel elke dag voeden. Het verschil met desem is dat je dit mengsel een paar keer per dag moet roeren. Dit bevordert het fermentatieproces.

Dag 1

Voeg in een glazen pot 500 ml water toe samen met 2 eetlepels fijn geraspte verse gember en 2 eetlepels suiker. Roer door, leg de deksel er losjes op en laat 24 uur op kamertemperatuur staan. Roer af en toe door.

dag 2

Voeg aan je mengsel 2 eetlepels fijngeraspte verse gember en 2 eetlepels suiker toe, roer goed door. Laat weer 24 uur staan, maar roer af en toe door.

Dag 3 en verder

Herhaal dit proces elke dag totdat je bubbeltjes ziet net zoals in bijvoorbeeld een glas cola. Het heeft bij mij wel een week geduurd voordat het zover was.

Nu kan je je gingerbug gebruiken om gemberbier van te maken. Om je bug levend te houden kan je het óf elke dag voeden óf in de koelkast zitten en 1x per week voeden.

Wanneer je wat van je gingerbug wegneemt om gemberbier van te maken kan je het weer aanvullen met extra water.

gember bier

gember bier
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd4 dagen
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 200 gram suiker
  • 55 gram gember, geraspt
  • 110 gram gemberbug

Instructies

  • Verhit in een pan het water, voeg de suiker en gember toe. Laat dit een uurtje trekken op laag vuur (met deksel) en laat dan afkoelen naar kamertemperatuur. Dit is belangrijk anders dood je straks de gingerbug
  • Giet je mengsel door een zeef zodat alle gemberstukjes eruit zijn. Voeg dan de gemberbug toe, ook dit moet eerst door een zeef. Meng en giet over in een plastic fles.
  • Schroef de dop erop en laat een paar dagen in kamertemperatuur staan zodat het koolzuurhoudend wordt. Wel, dit is belangrijk, moet je elke dag de fles even opendraaien om alle gassen te laten ontsnappen.
  • Wanneer er genoeg koolzuur in zit zet je de fles in de koelkast en kan je het drinken!

Notities

Ik gebruik een plastic fles omdat het én makkelijk is om te voelen wanneer er koolzuur ontstaat. Je kan de fles dan namelijk niet meer in knijpen. Ook zijn niet alle glazen flessen geschikt voor fermentatie. Door de gassen ontstaat er veel druk en kan je glazen fles uit elkaar spatten.