Van mijn collega kreeg ik de tip dit gerecht eens te maken. Het zou snel klaar zijn en fantastisch lekker zijn. En jemig, wat had ze gelijk!
Bami met spaghetti?
Wist jij dat Surinaamse bami met spaghetti gemaakt wordt? Mijn collega vertelde me dat. Ik was wel een beetje sceptisch tijdens het koken, met eiernoodles leek me lekkerder, maar nee…dit is fantastisch. Wist je trouwens dat bami betekent “tarwenoedels geschikt voor vleesgerechten”.
Wel een tip: roerbak op het einde de spaghetti goed op samen met de kip. Op deze manier gaat het glibberige van de spaghetti eraf en wordt de structuur ook anders. Doe je dit niet dan kan ik me voorstellen dat het minder lekker qua structuur is en dan ook echt meer een spaghetti met kip is.
Groenten
Dat gaat hier niet echt doorheen helaas. Ik heb zoetzure komkommer erbij gemaakt, maar verder is het een beetje kaal. Je kan er nog iets van een salade bij doen, maar ik heb voor de lunch gewoon meer groenten gegeten om het zo te compenseren.
Zoetzure komkommer
Dit past er perfect bij. Mijn versie is toch een beetje pittig dus de komkommer blust de boel dan weer een beetje af. Ik heb de komkommer gemengd met wat azijn en een theelepel suiker en dat is het. Dit pas ook super goed bij (koolhydraatarme) nasi.
Surinaamse bami
Ingrediënten
- 200 gram spaghetti
- 2 kipfilets, in stukken gesneden
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 tl gemberpasta
- 1/2 tl 5 kruiden mengsel
- 1 tl trassi (garnalenpasta)
- 1 flinke el tomatenpuree
- 2 tl sambal badjak
- 2 maggi blokjes
- 50 ml zoute ketjap (asin)
- 25 ml zoete ketjap (manis) (en misschien nog wat meer)
- scheutje zonnebloemolie
Instructies
- Kook de spaghetti in ruim water met de maggi blokjes al dente.
- Verhit een beetje zonnebloemolie in een wok of een andere grote koekenpan. Fruit de knoflook kort aan en voeg dan de tomatenpasta, de gemberpasta, de 5 kruiden, de trassi en de kip toe. Bak totdat de kip gaar is.
- Voeg de spaghetti aan de kip toe samen met de 2 soorten ketjap. Roerbak totdat de ketjap en het tomatenmengsel gemengd zijn en goed blijft zitten aan de spaghetti. Mocht het te droog worden kan je altijd nog wat zoete ketjap toevoegen.
- Breng op het einde op smaak met sambal. Ik heb zelf 2 theelepels gebruikt, maar dit is eigen keuze. Roerbak dit ook nog even door en dien direct op met zoetzure komkommer.
Madeleine Benner zegt:
Gisteren gemaakt. Spaghetti ipv eiermie leek me vreemd maar was lekker. Was wel wat zout, maar misschien ben ik uitgeschoten met de ketjap…..
Idd lekker met zoetzure komkommer!
foodfromclaudnine zegt:
Wat fijn dat het lekker was! Spaghetti leek mij in het begin ook vreemd haha. Mijn collega zei dat ze de spaghetti in suriname zelfs nog in meer bouillonblokjes (4!) koken, ik vond het idd met 2 al hoog genoeg op smaak. Ik ben het toevallig zelf nu weer aam het maken en ga het nu zonder bouillon proberen.
Elly van Uffelen zegt:
Een super heerlijk, lekker pittig gerecht❣️ We hebben 2x opgeschept en dat gebeurt de laatste tijd niet meer zo veel.
foodfromclaudnine zegt:
Hi Elly, wat leuk om te horen! Ik had met dit gerecht zelf moeite om niet ook een tweede keer op te scheppen, haha.
Evelien zegt:
Hey Claudia,
Ik heb laatst een heerlijk recept van je gemaakt, pittige noodles met kip. Deze had ik opgeslagen, maar deze is verdwenen van je site. Heb je toevallig dit recept nog voor mij?
Alvast bedankt.
Groetjes Evelien
foodfromclaudnine zegt:
Hi Evelien,
Dat is deze denk ik: https://foodfromclaudnine.nl/pittigenoodels/
groetjes,
Claudia
Daphne zegt:
Ik maak deze bami altijd met flink wat verse selderij en een gesnipperd uitje! Heerlijk!