Doordeweeks probeer ik zoveel mogelijk lowcarb te eten en dat vind ik best lastig moet ik zeggen. Je bent er zo aan gewend iets van koolhydraten bij je maaltijd te hebben en elke dag een salade gaat ook weer zo vervelen.
Bloemkoolpuree
Wat ik dan graag maak is deze bloemkoolpuree, ik vind dit stiekem nog lekkerder dan een gewone aardappelpuree, want ik ben niet super dol op aardappelen, en hier gaat lekker veel kaas doorheen.
Ik combineer het met pittige gehaktballen of gebakken gamba’s met gegrilde groenten of maak er een stamppot van. Het kan allemaal!
Gegrilde groente en pesto met oude kaas
Ik heb hier heel makkelijk gedaan en gegrilde groenten van de supermarkt gekocht. Deze zijn ingevroren en kan je makkelijk even snel roerbakken totdat ze ontdooit zijn. Verder heb ik wat geraspte oude kaas door mijn standaard pesto recept gedaan, klik hier voor dat recept.
Garnalen
Nog even snel een tip tussendoor. Weet je hoe je gamba’s moet klaarmaken zodat ze lekker vlezig zijn in plaats van rubberig? Koop altijd rauwe gamba’s! Ik koop altijd diepvries tijgergarnalen die al zijn schoongemaakt. Deze ontdooi ik onder een koude kraan en dan moet je ze heel erg goed droogdeppen. Verwarm vuur medium tot hoog en bak ze in wat olie kort, je wil dat ze net mooi roze zijn. Haal dan direct van het vuur af.
Benodigdheden
foodprocessor, blender of keukenmachine. Deze puree gaat helaas niet lukken zonder één van deze apparaten.
Bloemkoolpuree
Ingrediënten
- 1 hele bloemkool
- 60 gram geraspte belegen kaas
- 2 el creme fraiche
- peper, veel zout
- snuf nootmuskaat
- cayennepeper naar smaak
Instructies
- Maak de bloemkool schoon en kook dan totdat het gaar is. Doe géén zout in het water, we gaan pas op het einde zout toevoegen.
- Wanneer de bloemkool gaar is, giet dan heel goed af zodat er absoluut geen vocht meer in zit.
- Doe de gekookte bloemkool dan in een foodprocessor of blender en voeg de geraspte kaas toe, de creme fraiche, peper, ruim zout, nootmuskaat en caynnepeper.
- Pureer/blend dan totdat je een puree hebt en proef of het voldoende op smaak is, er moet best veel zout in want bloemkool is een hele neutrale groenten, en als de smaak goed is dien dan op gewenste wijze op.
Chantal zegt:
Wat een heerlijkheid, nooit meer gewone aardappelpuree
foodfromclaudnine zegt:
Leuk om te horen! En eens, vind dit ook lekkerder dan gewone puree:)
Jan Colen zegt:
Lekker Claudia !
Ikzelf woon al 15 Jr in Thailand en bloemkool is hier volop verkrijgbaar.
Dat geldt helaas niet voor nootmuskaat en die is eigenlijk onmisbaar in de puree. Is er een alternatief hiervoor ?
foodfromclaudnine zegt:
Hoi! Wat heerlijk, Thailand. Ik laat zelf ook geregeld de nootmuskaat weg dus het is geen cruciaal ingrediënt!
Madeleine Benner zegt:
Ik ben fan van Claudia! Keek weer ff bij de bloemkoolpuree, die koolhydraatarm is, met garnalen dit keer. Vandaar dat ik de post van Jan Colen zag.
Bij gebrek aan nootmuskaat vind ik foelie een prima alternatief. Foelie komt o.a. Uit Thailand, moet dus geen punt zijn ….
Anneleen zegt:
Ja, echt te lekker dit!!
foodfromclaudnine zegt:
Dank je voor het doorgeven, heel leuk om te horen! 🙂
Anneleen zegt:
Dit recept maar weer eens opgezocht, ik wist het niet meer precies, maar nog wel dat het heel lekker is!
Ik ga em nu ook even in mijn receptenschrift schrijven!
Eveline zegt:
Hé, zou je dit ook kunnen invriezen denk je?
foodfromclaudnine zegt:
Moet kunnen, maar vries het in zonder de kaas en creme fraiche (zuivel bevriest niet goed).
Pureer de bloemkool in een blender, haal het deel dat je wil invriezen eruit en laat afkoelen. Stop daarna in de vriezer.
Laat ontdooien en warm de puree om in een pan en meng dan met de creme fraiche en de kaas.
Succes!
Bianca zegt:
Ik had geen crème fraiche in huis, dus mascarpone als alternatief gebruik…kan prima! Wat een feestje is dit recept!
Willeke zegt:
Zo lekker dit, zelfs mijn man vindt dit lekker en die vindt bloemkool nooit lekker.
voortaan dus altijd dit recept !