Zelf pitabroodjes maken is een stuk makkelijker dan je misschien denkt en het resultaat is verbluffend. Als je de supermarkt variant gewend bent, dan weet je niet wat je overkomt. Fluffy brood en niet iets dat uit elkaar kruimelt wanneer je ernaar kijkt. Begrijp me niet verkeerd, ik gebruik ook weleens de supermarkt variant, maar dat is een tijdgebrek issue. Mijn nieuwe voornemen is hier een voorraadje van te maken en in de vriezer te doen.

Pitabroodjes

Deze pitabroodjes hebben, in tegenstelling tot Griekse pita’s die je vult en dichtklapt, een pockets, dus je kunt ze opensnijden en vullen. Je maakt eerst het deeg en dit laat je rijzen, dan sla het deeg terug (lucht uit het deeg slaan, dit is zodat de gassen in het deeg vervolgens meer gelijkmatig verspreid zijn). Dan maak je porties en elk portie vorm je in een bolletje. Dit is belangrijk want dan is het deeg straks makkelijker uit te rollen in een cirkel. Ik duw en rek het deeg meestal uit, maar je kunt ook een deegroller gebruiken. Zorg er alleen voor dat het deeg niet te dun wordt, het moet minimaal 5mm dik zijn.

Vind je deeg lastig, ik heb er ook een reel van gemaakt. Door het te zien krijg je misschien beter een idee van het recept. En heb je geen tiktok, dan staat hier hetzelfde filmpje op Instagram.

@foodfromclaudnine

Toen ik van de week deelde dat ik zelf pitabroodjes had gemaakt omdat ze op waren in de supermarkt kreeg ik best vaak de vraag naar het recept! Deze staan in mijn eerste kookboek ‘Vers Deeg’, maar ik ben de moeilijkste niet dus deel ik ze ook hier. Voor 8 pita’s heb je nodig: 320 gram lauwwarm water 7 gram droge instant gist 500 gram patentbloem 10 gram zout 30 gram olijfolie 15 gram suiker (Ja, alles in grammen want bij bakken weeg ik altijd al mijn ingrediënten). Meng het water met de gist, patentbloem, suiker, zout en olijfolie en meng tot een soepel deeg (ong 5 minuten in de keukenmachine). Laat rijzen tot verdubbeld in formaat, ongeveer een uur. Sla de lucht uit het deeg en vorm in 8 porties. Vorm elk portie in een bolletje zoals je ziet in het filmpje. Bebloem en dek af met een theedoek en laat 30 min rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 230 graden. Bebloem een houten snijplank en duw/rek/rol 2 bolletjes uit tot een pita. Schuif deze de oven in en bak 5 minuten af, tot de pita’s lekker bol staan. Herhaal met de rest. (Ik bak 2 pita’s per keer zodat je niet elke keer de ovendeur open en dichtdoet, je hebt namelijk die hitte nodig zodat het deeg oppuft. Voor de pita kipshoarma tosti vul je de pita’s met kaas en gebakken kipshoarma. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de pita’s aan beide kanten aan tot goudbruin en de kaas is gesmolten. Serveer met een knoflooksaus. #pita #pitakip #kipshoarma #bakken #pitabroodje #brood #vj

♬ origineel geluid – Food from ClaudNine

Pitabroodjes

Pitabroodjes
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd2 uur 15 minuten
Porties: 8

Ingrediënten

  • 320 gram lauwwarm water
  • 7 gram droge instant gist
  • 500 gram patentbloem
  • 10 gram zout
  • 30 gram olijfolie
  • 15 gram suiker

Instructies

  • Meng het water met de gist, patentbloem, suiker, zout en olijfolie en meng tot een soepel deeg (ong 5 minuten in de keukenmachine). Laat rijzen tot verdubbeld in formaat, ongeveer een uur.
  • Sla de lucht uit het deeg en vorm in 8 porties. Vorm elk portie in een bolletje zoals je ziet in het filmpje. Bebloem en dek af met een theedoek en laat 30 min rijzen.
  • Verwarm intussen de oven voor op 230 graden.
  • Bebloem een houten snijplank en duw/rek/rol 2 bolletjes uit tot een pita. Schuif deze de oven in en bak 5 minuten af, tot de pita's lekker bol staan. Herhaal met de rest. (Ik bak 2 pita's per keer zodat je niet elke keer de ovendeur open en dichtdoet, je hebt namelijk die hitte nodig zodat het deeg oppuft.
  • Bewaar in een schone theedoek terwijl je de rest bakt.