Deze zoetzure chili kip voelt en smaakt als een typisch take-out gerecht, maar dan zonder het prijskaartje. De kip frituren we en mengen we daarna met een heerlijke saus op basis van zoetzure chili saus.
Zoetzure chili kip
Die chilisaus kan je gewoon lekker kopen, maar je kan ‘m ook makkelijk zelf maken! Het recept van de chilisaus staat in dit artikel. Zelf heb ik gekochte saus gebruikt omdat dit een redelijk last minute idee was.
Groenten
Elke maaltijd heeft idealiter toch iets van groenten, dus ik heb hier gekozen voor broccoli en paprika. Werkt heerlijk samen! Je kunt ook peultjes gebruiken of iets anders waarvan je denkt dat het werkt en dat op moet.
Frituren
Ik ben geen fan van frituren, maar je krijgt er wel extreme zachte en sappige kip van. In dit geval heb ik een steelpan gevuld met een laag zonnebloemolie en de kip in etappes gebakken. Ging prima en zo hoef je ook niet direct een liter olie te gebruiken. Je kunt zonnebloemolie na gebruik teruggieten in de fles, wel eerst even laten afkoelen, en daarna bij het restafval gooien. Gemiddeld kan je olie 5x gebruiken of totdat het begint te verkleuren. In dit geval komt er best wat bloem af tijdens het bakken en is de olie na het bakken al erg troebel, dus met dit soort recepten gebruik ik het altijd maar 1x.
Zoetzure chili kip
Benodigdheden
- frituurpan of steelpan voor frituren
Ingrediënten
- 2 kipfilets, in hapklare blokjes gesneden
- 1 rode paprika, in repen gesneden
- 1 kleine stronk broccoli, in roosjes
- 1 ei, opgeklopt
- 50 gram tarwebloem
- zonnebloemolie
- 150 gram rijst
- optioneel: sesamzaadjes en/of koriander
Voor de zoetzure chili saus
- 100 ml chili saus
- 40 ml sojasaus
- 1 tl maizena
- 1 tl water
Instructies
- Verhit de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Verdeel de paprika en broccoli over een met bakpapier beklede bakplaat en sprenkel er wat olie over. Meng goed en bak de groenten voor 15 minuten.
- Verhit de frituurpan of een (steel)pan met een flinke laag zonnebloemolie tot 180 graden.
- Kook de rijst zoals op de verpakking vermeld.
- Meng voor de saus de maïzena met het water totdat er geen klontjes in zit. Voeg de chilisaus en sojasaus toe en meng. Zet opzij.
- Haal de kip door het ei en dan door de bloem. Frituur in batches tot de kip gaar is, zo'n 3 a 4 minuten (afhankelijk van hoe dik je de kip gesneden hebt).
- Voeg de saus toe aan een koekenpan en verhit op laag vuur, je zult zien dat de saus snel indikt. Voeg de kip toe en roer af en toe door terwijl je de rest van de kip bakt. Wordt de saus te dik, voeg dan wat water toe.
- Wanneer alle kip is toegevoegd, voeg dan ook de paprika en broccoli toe.
- Dien op met de rijst en eventueel sesamzaadjes en koriander.