Nadat ik dit gisteren voor de 2e keer in een week op tafel zette, verklaarde Bart dat dit zijn nieuwe lievelingsmaaltijd is. Zalm teriyaki met sriracha. Goed nieuws, het is enorm simpel om te maken!
Zalm teriyaki met sriracha
De zalm smeer je in met de teriyaki sriracha saus en bak je vervolgens af in de oven. Hierdoor is de textuur heerlijk, zacht en mals. Echt heel lekker. Dan kook je in de tussentijd de rijst en snij je de groenten. Ik heb de bonen niet opgewarmd omdat de rest van de groenten ook koud was en de rijst warm genoeg om dat een beetje op te warmen ook.
Dus eigenlijk is dit gerecht echt super simpel! Daar houden we van. De ster is de saus dus lepel na het opdienen extra saus over de zalm en de rijst.
Extra groenten
Voor meer groenten kun je altijd meer komkommer, avocado en edamame toevoegen. Zo hadden wij een 10k hardloop ‘wedstrijd’ en heb ik dit daarna ook gemaakt met lekker veel extra groenten want ik had trek! Ik had eigenlijk zin in pizza, maar dit is toch een stuk voedzamer voor je lichaam!
Furikake
Ik had het idee om wat furikake, een kruidenmix met o.a. nori en sesam, eroverheen te doen maar ik kon dat zo snel niet krijgen dus ik heb losse sesam en verkruimelde nori gebruikt als garnering.
Zalm teriyaki met sriracha
Ingrediënten
Voor de saus
- 4 el ketjap manis
- 2 el sojasaus
- 1 el donkerbruine basterdsuiker
- 1 el sesamolie
- 1 el sriracha
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
Verder
- 150 gram rijst, ongekookt
- 2 zalmmoten
- 1 avocado, in plakjes gesneden
- 1/2 komkommer, in halve maantjes gesneden
- 80 gram edamame bonen
- sesamzaadjes
- nori, verkruimeld
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Meng voor de saus alle ingrediënten en verwarm tot de suiker is gesmolten.
- Leg de zalm om een met bakpapier beklede bakplaat en smeer in met de saus (rest gebruiken we zo voor over de rijst). Bak 10 a 12 minuten af in de oven (afhankelijk van hoe dik je filets zijn).
- Kook intussen de rijst zoals op de verpakking vermeld staat.
- Verdeel de rijst en groenten over de borden, leg de zalm hierop en verdeel de saus over de zalm en rijst. Garneer als laatste met sesamzaadjes en wat verkruimelde nori (of Furikake kruidenmix als je dit hebt).