Op de valreep in Veganuary nog een heerlijk recept, namelijk deze groene sandwich van volkorenbrood met Boursin. Ik hoor je denken, maar Boursin is toch helemaal niet vegan? Sinds kort wel want er ligt een nieuwe Boursin in de supermarkt, de plantaardige versie.
Groene sandwich met volkorenbrood
Ik ben dol op sandwiches met veel groenten, zo heb je een groot deel van je groenten tijdens de lunch al op. Daarnaast is zo’n sandwich ook heerlijk vullend. Wie mij kent weet dat ik verslaafd ben aan zuivel, dus zonder vind ik lastig. Gelukkig zijn er tegenwoordig dus ook hele goede vegan opties! Je kunt deze Boursin Plant-Based als een 1 op 1 vervanger gebruiken. De smaak is heerlijk, zoals je van Boursin gewend bent.
Wat betreft groenten heb ik gekozen voor krulsla, komkommer, avocado en kiemen. Geweldige combinatie.
Volkorenbrood
Ik ben een groot fan van mijn eigen brood bakken. Het is natuurlijk niet verplicht, je kunt gewoon brood bij de bakker kopen voor deze sandwich. Wat ik fijn vind aan zelf brood bakken, naast dat ik bakken gewoon heel erg leuk vind, is dat er geen onnodige ingrediënten doorheen gaan. Mijn brood is puur alleen volkorenmeel, gist, water en zout. Dat is alles.
Misschien ben je een beetje huiverig voor het vormen van het deeg, maar dat is met deze broden heel erg makkelijk. Je slaat het deeg plat na de eerste rijs, dan vorm je het in een langwerpige lap, vouw links naar rechts, rechts naar links. Druk nu weer plat zodat het deeg even breed is als je bakvorm. Rol vervolgens het deeg op en leg dan, met de naad naar beneden, in je bakvorm. Je kunt je brood eventueel nog insmeren met water en dan toppings erop doen, ik heb voor een havermout topping gekozen. Laat je brood weer rijzen tot het verdubbeld is in formaat en bak dan, met stoom, af in de oven.
Groene sandwich met Boursin en volkorenbrood
Benodigdheden
- Brood(cake) bakvorm van 22 cm
Ingrediënten
Voor het brood
- 350 gram lauwwarm water
- 7 gram droge instant gist
- 500 gram volkorenmeel
- 10 gram zout
Verder
- Boursin Plant-Based (hoeveelheid naar smaak)
- 1/2 avocado, in plakjes gesneden
- 1/3 komkommer, in dunne plakjes gesneden
- 2 bladeren krulsla
- verse kiemen
- peper en zout
Instructies
- Met het water met de gist en de bloem. Kneed kort door tot het een samenhangend deeg is. Voeg nu het zout toe en kneed totdat je een soepel deeg hebt (dit duurt ongeveer 5 a 10 minuten in een keukenmachine).
- Dek je kom af en laat het deeg rijzen tot verdubbeld, hoelang dit precies duurt is afhankelijk van de temperatuur in huis maar houdrekening met ongeveer een uur.
- Sla het deeg plat, dus sla alle lucht uit het deeg, vorm tot een langwerpige lap, vouw de linkerkant naar rechts en de rechterkant naar links. Druk het deeg nu plat zodat het dezelfde breedte heeft als je bakvorm. Rol het deel op en leg in een met bakpapier beklede bakvorm met de naad naar beneden. Je kunt de bovenkant van het deeg natmaken met wat water en er een topping naar keuze opdoen, ik heb gekozen voor havermout.
- Dek het deeg af en laat rijzen tot verdubbeld, ook nu is het afhankelijk van de temperatuur hoe lang het duurt maar houd rekening met 45minuten.
- Verwarm intussen de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte) en zet onderin de oven een ovenschaal of gietijzeren pan met water.
- Bak het brood, wanneer het voldoende heeft gerezen, 35minuten af. Haal vervolgens de ovenschaal of pan met het water uit de oven en bak nog eens 10 minuten. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie als dit te bruin wordt.
- Til je brood aan het bakpapier uit de bakvorm en laat op een afkoelrek helemaal afkoelen.
- Smeer een snee brood in met Boursin Plant-Based, dan wat krulska, komkommer, avocado, kiemen, nog een laag sla en dek af met een sneebrood die je ook hebt ingesmeerd met Boursin. Dien direct op.