Hoe fijn is het om, wanneer je dat wil, je maaltijd compleet vegan te kunnen maken? Ik eet behoorlijk veel zuivel, maar probeer dat wel te minderen. Ik vind dat wel heel lastig want zeker het smeuïge aspect aan kaas vind ik heerlijk bij mijn eten. Voor mij is een burger dan ook niet compleet zonder een plakje kaas. Gelukkig kan dat tegenwoordig ook heel makkelijk vegan!

Tex Mex

Nu het weer mooier weer wordt komt de BBQ tevoorschijn. Eerder was ik niet zo van de BBQ, maar dat kwam omdat ik in een klein appartementje woonde zonder balkon. Nu ik verhuisd ben én een dakterras heb, ben ik helemaal fan. Hoe gezellig is het om lekker met een aantal vrienden, of gewoon je eigen familie, een feestmaal te bereiden in de zon? Hoewel ik ontzettend kan genieten van een ‘’traditionele’’ BBQ, kies ik de laatste tijd ook weleens voor een 100% plantaardige BBQ. Ik beloof je, je mist niets met deze Tex Mex burger.

Sowieso zijn Tex Mex fantastische gerechten om vegan te maken, zoals deze pulled jackfruit enchiladas. Het vlees kun je makkelijk vervangen door vleesvervangers. En voor de kaas? Die is natuurlijk onmisbaar in Tex Mex gerechten en daar gebruik ik in dit recept Violife voor; een hele lekkere vegan kaas. Verder gebruik ik als smaakmakers een simpele guacamole en een simpele salsa. Doe wat nacho’s op je burger voor extra crunch en smaak. Alles bij elkaar is het een fantastische burger. Nadat ik de foto’s had gemaakt hebben mijn man en ik met liefde een burger gegeten en hij had helemaal niet in de gaten dat deze plantaardig was.

Violife

De kaas van Violife is helemaal plantaardig en daarom ook heel fijn om te gebruiken voor mensen met een lactose allergie. Wat ik er fijn aan vind is dat ze meerdere soorten plantaardige kaas hebben waardoor je het makkelijk kunt gebruiken als vervanger in praktisch alle maaltijden met kaas. Voor mij is vlees en vis iets dat ik makkelijk kan missen, maar kaas vind ik te lekker en daar zou ik niet zonder willen. De smaak en vooral ook de smeuïgheid zou ik extreem missen op een burger, dus daarom is het extra fijn dat er dit soort producten zijn die je kunt gebruiken als vervanger op de momenten dat je plantaardig wil eten. Ik vind het ook fijn dat ik hiermee makkelijker een heerlijke maaltijd kan voorschotelen aan vegan vrienden. Deze Cheddar smelt namelijk perfect en is heerlijk smeuïg! Ik had deze burger ook aan Bart gegeven en vroeg me af of het hem ging opvallen dat de burger vegan was, maar nee! Vroeg nog heel subtiel ‘hoe vind je het’, en kreeg alleen maar een knikkende reactie tijdens het eten haha.

Ik zelf heb dus de  Violife Cheddar Flavour Slices gebruikt voor deze burger, deze zijn te koop bij de Jumbo of Albert Heijn. Uiteraard kan je ook de Original Slices of Gouda Slices van Violife gebruiken voor dit recept. Deze zijn ook te koop bij de Jumbo en de Albert Heijn.

vegan tex mex burger
Vegan Tex Mex burger
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Vegan Tex Mex burger

Vegan Tex Mex burger
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd20 minuten

Ingrediënten

Voor de burger

Voor de guacamole

 • 1 avocado
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • Sap van een ½ limoen
 • zout

Voor de salsa

 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1/2 ui, fijngesnipperd    
 • 1/2 jalapeno, klein gesneden
 • 1 teen knoflook, fijngehakt

Instructies

 • Voor de BBQ, verhit tot ongeveer 200 graden. Dat houdt in datje je handen niet langer dan 2 seconden boven het rooster kan houden. Bak de burgers aan beide kanten aan tot gaar. Je kunt de burgers ook in een hete pan bakken. Leg op het einde de Violife Cheddar Flavour Slices erop en laat met de deksel op de BBQ of de pan smelten. Dit zorgt voor het beste resultaat!
 • Meng intussen de ingrediënten voor de guacamole en de salsa
 • Beleg de broodjes met sla en de cheeseburgers. Verdeel dan de guacamole over de burger en beleg met wat nacho’s
 • Smeer de bovenkanten van de broodjes in met salsa (hoeveelheid naar smaak) en leg op de burger en serveer direct.