De zomer is dan misschien echt voorbij, maar we kunnen proberen er nog iets moois van te maken. Bovendien, een sundae kan altijd wel!

Vegan sundae

Vanaf nu ligt VIOBLOCK in de Nederlandse supermarkten. Wellicht dat je al bekend bent met Flora Plant, maar deze 100% plantaardige roomboter is samengegaan met Violife en heet dus vanaf nu VIOBLOCK. Je herkent hem aan de kenmerkende donkere verpakking. VIOBLOCK heeft de smaak van roomboter en je kan deze 1:1 vervangen. Ik heb dit zelf al eerder getest met vegan croissants en die waren heerlijk. VIOBLOCK is zeer veelzijdig en kan gebruikt worden om mee te smeren, koken, bakken en BBQ’en. Dit keer wilde ik een fijne, romige karamelsaus maken voor in mijn sundae, dit kan dus heel gemakkelijk met deze plantaardige boter.

Karamel is eigenlijk heel makkelijk om te maken. Je verwarmt suiker in een steelpan en wanneer deze gesmolten en amberkleurig is voeg je de boter en room toe. Roer door en laat afkoelen. Vind je het moeilijk om de suiker goed te laten smelten zonder dat het aanbrandt of kristalliseert? Voeg dan een klein scheutje water toe aan de suiker, net genoeg om het nattig te maken. Het water verdampt gelijkmatig tijdens het koken en langzaam ontstaat een amberkleurige vloeistof. Het duurt iets langer, maar gaat gegarandeerd goed.

Tip: Om salted karamel te maken gebruik je de gezouten variant van VIOBLOCK.

Foodtruck

Om jou bekend te laten maken met Violife rijdt er de aankomende weken een foodtruck langs 30 grote steden in Nederland. Hier kan je gerechten proeven zoals nacho’s en tosti’s. De truck staat 12 oktober in Amsterdam West (Westerpark, Erasmuspark en Hotelschool The Hague Amsterdam)! Ga jij ook proeven?

Vegan sundae met karamelsaus
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Vegan sundae met karamelsaus

Vegan sundaemet karamelsaus
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd10 minuten

Ingrediënten

 • Vegan ijsnaar keuze
 • handje pinda’s, fijngehakt

Voor de karamelsaus (1 potje)

 • 200 gram kristalsuiker
 • 80 gram VIOBLOCK, in blokjesgesneden
 • 120 gram plantaardige room
 • eventueel een scheutje water
 • Optioneel: zeezout

Instructies

 • Verhit in een steelpan de suiker tot het gesmolten is en amberkleurig. Vind je dit een eng idee, lees dan mijn tip hierboven.
 • Voeg de boter toe (pas op het spettert) en roer door. Voeg wanneer de boter gesmolten is de room toe.
 • Het kan zijn dat de karamel stolt, dit komt omdat de room koud is en het geheel afkoelt. Laat op het vuur staan en roer geregeld door. Wanneer alles heet is mengt het weer netjes.
 • Wanneer alles goed gemengd is laat je de karamel in het pannetje een beetje afkoelen. Giet daarna over in een pot of een flesje en bewaar in de koelkast.

Dit artikel is een samenwerking met Violife