Tikka massala is één van mijn lievelings curry, het heeft het romige van een butter chicken maar dan met iets meer pit en smaak.
Tikka massala
Ik durf dit eigenlijk niet een Indiaas gerecht te noemen, want volgens mij is de tikka massala ontstaan in Engeland. Door het koloniale verleden is er in Engeland een enorme Indiaase diaspora en in dit geval is er een oorspronkelikj gerecht zo verbasterd voor de Engelse smaak dat het een nieuw, en enorm populair, gerecht is geworden.
Naan
Zoals je hier kunt zien heb ik naast rijst ook naan erbij geserveerd. Voor mij is een curry namelijk niet compleet zonder naan, ik vind dat nog veel lekkerder dan rijst. Het recept voor de naan staat in mijn kookboek Vers Deeg. Als je ‘m nog niet hebt dan kan ik ‘m van harte aanbevelen. Niet alleen omdat ik het boek heb gemaakt, maar ik krijg van zoveel mensen te horen dat er heerlijke recepten voor elke dag instaan en dat ze nog nooit zoveel uit een kookboek hebben gekookt. Nou, die steek ik in mijn zak!
Curry
Vond je deze curry lekker en wil iets maken dat hierop lijkt maar toch net weer anders is? Probeer dan eens mijn katsu curry, dat is met krokante kip!
kip tikka massala
Ingrediënten
Voor de marinade
- 4 kipfilets, in blokken gesneden
- 100 gram Griekse Yoghurt
- 2 el citroensap
- 1 el garam masala
- 1 tl gepureerde of fijngehakte gember
- 1 tl zout
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1/4 tl zwarte peper
- scheut zonnebloemolie voor het bakken van de kip
Voor de saus
- 2 el zonnebloemolie
- 1 ui, fijgesneden
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 tl gember, gepureerd of fijngehakt
- 1 tl zout
- 1 el paprikapoeder
- 1 el garam masala
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1/4 tl cayenne
- 1 blik tomaten polpa in blik a 425 ml
- 350 ml water
- 1 el kristalsuiker
- 40 gram ongezouten roomboter, in blokjes
- 150 ml room
Verder
- rijst, naan en verse koriander
Instructies
- Marineer de kip door alle ingrediënten voor de marinade te mengen (behalve dus de olie want dat is voor het bakken van de kip later) en laat minimaal een uur marineren. Langer mag ook.
- Verhit de olie in een anti aanbak pan en bak de kip op hoog vuur totdat goed gebakken. Je wilt zelfs dat het op sommige plekjes een beetje zwart geblakerd is. Je hoeft er niet op te letten of de kip gaar is.
- Haal de kip uit de pan en veeg de pan schoon.
- Verhit weer de olie en fruit de ui hierin aan. Voeg de knoflook en gember toe en bak dit een minuutje mee. Voeg dan alle kruiden toe en bak ook dit een minuut mee tot alle geuren zijn vrijgekomen.
- Voeg de tomaten polpa, het water, de suiker en de kip toe. Roer door en laat dit 20 minuten pruttelen.
- Voeg als laatste stap de room en de boter toe. Indien de saus nog iets te dun is, laat dan verder inkoken tot de gewenste dikte. Serveer met rijst, verse koriander en naan.
Stephanie zegt:
Wat een heerlijk recept! Ga dit zeker maken volgende week. Maar vroeg me af of ik ipv kip ook vegetarisch kan maken. Zat zelf te denken aan vega kip. Wat zou jij doen?
foodfromclaudnine zegt:
Vega kip is een goed idee! Je kunt er ook iets van bonen in doen of bloemkool of aardappel of halloumi (of paneer maar dat vind ik zelf niet zo lekker), er zijn zoveel opties!
kristy zegt:
Hoi!
Ik zag je berichtje, wellicht Jackfruit kun je er ook in doen ipv kip.
Groetjes!
kristy zegt:
Hi Claudia,
Vandaag staat dit gerecht bij mij op het menu, gisteren al de kip gemarrineerd, dus dat komt mooi uit!
Ook ga ik het naanbrood zelf maken, hier heb ik een heel makkelijk receptje van nadiyaskitchen van Netflix! Ken je het programma?
foodfromclaudnine zegt:
Hi,
Weleens gezien inderdaad. Hopelijk was het lekker!
groetjes,
Claudia
Sanneke zegt:
Het was heerlijk! Wederom weer bedankt!
foodfromclaudnine zegt:
haha jij ook weer bedankt voor het doorgeven!
Marian de Jong zegt:
Dit recept is een blijvertje. Heerlijk!
maurice vliegen zegt:
Net gemaakt, heerlijk. Dank voor recept.
W zegt:
Heerijk gerecht, smaakte lekker.
foodfromclaudnine zegt:
Fijn om te horen, dank voor het doorgeven!