kip tikka massala

Kip Tikka massala

Tikka massala is één van mijn lievelings curry, het heeft het romige van een butter chicken maar dan met iets meer pit en smaak.

Tikka massala

Ik durf dit eigenlijk niet een Indiaas gerecht te noemen, want volgens mij is de tikka massala ontstaan in Engeland. Door het koloniale verleden is er in Engeland een enorme Indiaase diaspora en in dit geval is er een oorspronkelikj gerecht zo verbasterd voor de Engelse smaak dat het een nieuw, en enorm populair, gerecht is geworden.

Naan

Zoals je hier kunt zien heb ik naast rijst ook naan erbij geserveerd. Voor mij is een curry namelijk niet compleet zonder naan, ik vind dat nog veel lekkerder dan rijst. Het recept voor de naan staat in mijn kookboek Vers Deeg. Als je ‘m nog niet hebt dan kan ik ‘m van harte aanbevelen. Niet alleen omdat ik het boek heb gemaakt, maar ik krijg van zoveel mensen te horen dat er heerlijke recepten voor elke dag instaan en dat ze nog nooit zoveel uit een kookboek hebben gekookt. Nou, die steek ik in mijn zak!

Curry

Vond je deze curry lekker en wil iets maken dat hierop lijkt maar toch net weer anders is? Probeer dan eens mijn katsu curry, dat is met krokante kip!

kip tikka massala

kip tikka massala
Bereidingstijd30 min
Totale tijd2 uur
Porties: 4

Ingrediënten

Voor de marinade

  • 4 kipfilets, in blokken gesneden
  • 100 gram Griekse Yoghurt
  • 2 el citroensap
  • 1 el garam masala
  • 1 tl gepureerde of fijngehakte gember
  • 1 tl zout
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/4 tl zwarte peper
  • scheut zonnebloemolie voor het bakken van de kip

Voor de saus

  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 ui, fijgesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl gember, gepureerd of fijngehakt
  • 1 tl zout
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el garam masala
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1/4 tl cayenne
  • 1 blik tomaten polpa in blik a 425 ml
  • 350 ml water
  • 1 el kristalsuiker
  • 40 gram ongezouten roomboter, in blokjes
  • 150 ml room

Verder

  • rijst, naan en verse koriander

Instructies

  • Marineer de kip door alle ingrediënten voor de marinade te mengen (behalve dus de olie want dat is voor het bakken van de kip later) en laat minimaal een uur marineren. Langer mag ook.
  • Verhit de olie in een anti aanbak pan en bak de kip op hoog vuur totdat goed gebakken. Je wilt zelfs dat het op sommige plekjes een beetje zwart geblakerd is. Je hoeft er niet op te letten of de kip gaar is.
  • Haal de kip uit de pan en veeg de pan schoon.
  • Verhit weer de olie en fruit de ui hierin aan. Voeg de knoflook en gember toe en bak dit een minuutje mee. Voeg dan alle kruiden toe en bak ook dit een minuut mee tot alle geuren zijn vrijgekomen.
  • Voeg de tomaten polpa, het water, de suiker en de kip toe. Roer door en laat dit 20 minuten pruttelen.
  • Voeg als laatste stap de room en de boter toe. Indien de saus nog iets te dun is, laat dan verder inkoken tot de gewenste dikte. Serveer met rijst, verse koriander en naan.

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch