Mijn laatste obsessie zijn tahini broodjes. Ik heb de lekkerste bij Margo’s in Amsterdam gegeten en besloot al snel dat ik ze ging namaken.

Tahini babka

Dit keer in babka vorm, want dat vond ik leuk, maar je kunt ze op dezelfde manier maken als kaneelbroodjes, dus in stroken snijden en dan oprollen. Ik denk dat ik dit volgende keer ga doen. In dit brood gaat trouwens nog steeds suiker, het is dus niet helemaal hartig, maar de tahini is nog steeds aanwezig. Ik noem dit de volwassen variant van kaneelbroodjes.

Voor dit recept gebruik ik trouwens mijn basis briochedeeg recept, ik gebruik dit voor al dit soort broodjes maar ook voor hamburgerbroodjes. Het is een verrijkt deeg, dus er gaat melk, eieren en boter in. Omdat het een zwaarder deeg is en je op het einde de boter erdoorheen moet kneden adviseer ik je wel dit met een standmixer te doen, maar met de hand kan ook (je bent alleen een tijdje bezig!).

Zelf kies ik ervoor om het deeg de avond van tevoren te maken en in de koelkast te laten rijzen. Het voordeel hiervan is dat het deeg koud is wanneer je het uitrolt en dan gaat het uitrollen veel makkelijker. Ook bespaart het je tijd in de ochtend. Je zou het op 1 dag kunnen maken. Zet het deeg dan niet in de koelkast, maar laat op kamertemperatuur rijzen tot verdubbeld en ga dan verder met stap 2.

Wil je graag ’the making of’ zien, bekijk dan deze reel.

Tahini babka

Tahini babka

Tahini babka
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd1 uur
Porties: 0

Benodigdheden

  • cakeblik van 30 cm

Ingrediënten

  • 500 gram patentbloem
  • 7 gram droge instant gist
  • 300 gram melk, lauwwarm
  • 7 gram zout
  • 12 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 75 gram roomboter, op kamertemp

Voor het deeg

Voor de vulling

  • 100 gram roomboter, zacht
  • 125 gram tahini
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl kaneel

Verder

  • 1 ei, opgeklopt
  • sesamzaad

Instructies

  • De avond ervoor: Kneed de gist, melk, bloem, suiker, zout en het ei tot een egaal deeg. Voeg beetje bij beetje de boter toe en kneed door tot een soepel en glad deeg (ong 10 minuten in een standmixer op stand 4). Dek af met een plastic tas oid en zet in de koelkast.
  • In de ochtend: Klop de boter op met de tahini tot een egale massa. Zet even in de koelkast om wat uit te harden.
  • Meng de lichtbruine basterdsuiker met de kaneel.
  • Rol het deeg op een bebloem aanrecht uit tot een lap van 40 cm breed en 30 cm lang. Smeer in met de tahini boter en verdeel de suiker hier overheen.
  • Rol de brede kant op zodat je een sigaar hebt van 40 cm lang. Snij in de lengte door midden en twist om elkaar heen. Je kunt evt de uiteindes waar geen vulling zit afsnijden. Leg voorzichtig in een ingeblikt bakblik van 30cm en laat rijzen tot verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer het deeg in met opgeklopt ei en garneer met sesamzaad.
  • Bak 50 minuten af, dek tijdens het bakken af met folie als het te donker wordt.
  • Laat afkoelen voordat je de babka aansnijdt.