De meest gebruikte methode om spareribs te garen is de 3-2-1 methode, dit hoeft niet perse te betekenen dat je de spareribs 3 uur – 2 uur -1 uur gaart, dit is heel erg afhankelijk van de dikte van de ribs.

Spareribs

Dit gerecht begint natuurlijk met goed vlees. Omdat ik niet een goede slager in de buurt heb zitten die spareribs rauw verkoopt heb ik ze online besteld bij BBQuality (geen spon), hier had ik de extra dik bevleesde ribs besteld. Je kunt uiteraard gewoon ribjes halen bij jouw (online)slager waar je tevreden bent over de kwaliteit.

Belangrijk is dus om rekening met de dikte te houden, dit bepaalt hoe lang ze moeten garen. Mijne waren rond de 8cm dik! Echte flinke jongens! Dus ik heb ze langer op de bbq gehouden. Er kwamen twee vrienden eten dus ik had 2 racks op de bbq gelegd. De ene was iets dikker dan de andere en de dikste (deze foto) waren heerlijk mals en zacht en kon je van het bot trekken maar vielen niet direct van het bot. De andere waren zo zacht dat bij het aansnijden het vlees al van het bot viel. Het is een persoonlijke voorkeur, sommige mensen houden van wat meer bite en anderen (waaronder ik) houden van ‘van het bot vallen zacht’.

spareribs

Dat maakt dit gerecht ook wat lastiger, omdat je dus moet inschatten afhankelijk van de dikte hoe lang ze nodig hebben. Ik adviseer om vooral op tijd te beginnen en de rest van je maaltijd op de ribs af te stemmen. Zodra ze de laatste fase in gaan kun je met de rest aan de slag, zoals een lekkere aardappelpuree of gratin dauphinois.

Dry rub, boter, bbq saus

Er zijn dus 3 fases en daarin gebruiken we 3 smaakmakers. Een dry rub in het begin, daarna inpakken in folie met wat boter en als laatste insmeren met bbq saus. Je kunt een rub en bbq saus uit de winkel gebruiken, je kunt er ook één zelf maken.

BBQ of oven

Nu is op de bbq natuurlijk extra smaakvol en ik vond het ook leuk om te doen. Je moet erbij blijven, af en toe de temperatuur controlere en je hebt een hele ontspannen manier van koken. Heb je geen bbq dan kun je dit ook gewoon in de oven doen. Het is niet helemaal hetzelfde omdat je op de bbq met indirecte hitte werkt, maar het is niet anders als je er geen hebt en je wil wel spareribs maken!

spareribs
Spareribs 3-2-1- methode
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Spareribs 3-2-1- methode

Spareribs 3-2-1- methode
Bereidingstijd20 minuten
6 uur 20 minuten

Ingrediënten

 • 2 racks spareribs (extra dik bevleesd)

Voor fase 1, de dry rub

 • 2 el bruine basterdsuiker
 • 2 el zout (lijkt veel maar het vlees heeft het nodig)
 • 1 el zwarte peper
 • 1 el uipoeder
 • 1 el cayennepoeder
 • 1 el paprikapoeder
 • 1/2 el knoflookpoeder

Voor fase 2, in folie

 • 50 gram ongezouten roomboter

Voor fase 3, bbq saus

 • bbq saus naar keuze

Instructies

 • Verwijder aan de holle kant van de ribs het vliesje. Dit kan je doen door er een dun mesje onder te steken en dan met keukenpapier het eraf te trekken. Herhaal met de 2e rack.
 • Meng de ingredienten voor de rub en smeer hier de ribs helemaal rondom mee in. Laat intrekken terwijl je de bbq aansteekt.
 • Voor de ribs willen we indirecte hitte, dus steek alle kooltjes aan één kant van de bbq aan. Bedek de andere kant met een aantal lagen folie en leg het liefst een folie bak daarom die de sappen van de garende ribs kan opvangen. Dus aan één kant heb je hete kooltjes en aan de andere kant (waar de ribs komen te liggen) folie. Breng de temperatuur naar 120 a 130 graden.
 • Leg de ribs rechts boven de folie met de vleeskant naar boven. Doe de deksel dicht en laat ongeveer 3 uur garen. Je hoeft alleen tussendoor te controleren dat de temperatuur redelijk gelijk blijft.
 • Tijd voor stap 2. Pak de ribs in met de vleeskant naar beneden en verdeel de boter over de holle kant. Pak helemaal in en leg dan met de vleeskant naar beneden weer op de bbq, zo kan het vlees goed in alle sappen marineren. Laat nu 1 a 2 uur garen (afhankelijk van de dikte dus).
 • Stap 3, haal de ribs voorzichtig uit de folie want ze zijn nu erg zacht. Leg met de vleeskant naar boven op de bbq. Je kunt controleren of de ribs gaar zijn door met een sateprikker erin te prikken. Voel je weinig weerstand, dan zijn ze goed. Houd er rekening mee dat deze laatste stap nog een half uur a 1 uur kan duren. Smeer de ribs pas in het laatste half uur in met de bbq saus. Hier zit veel suiker in dus kan verbranden als ze te lang op hitte blijven liggen.
 • Laat na deze laatste stap de ribs 5 minuten afkoelen en serveer dan.

Notities

Uiteindelijk zal je zelf een beetje moeten gaan bepalen welke gaarheid en structuur jij het lekkerst vindt. Er zijn vele manieren om ribs te bereiden en ze zullen vast allemaal heerlijk zijn. Belangrijk is dat je het proces leuk vindt en geniet van het maken naast het eten.