Bart is dol op schelpdieren, ik vind ze ook lekker maar heb er al snel genoeg van.
Toen ik mosselen voor het avondeten wilde klaarmaken heb ik voor mezelf dit gerecht in elkaar geflanst. Het is een simpel gerechtje maar met veel smaak. Tip: gebruik een goede witte wijn die je ook bij het eten zou willen drinken, of beter nog bij het eten serveert. Hier komt veel smaak vanaf dus je wil geen bocht natuurlijk.
Mosselen
Het fijne is dat schelpdieren heel snel klaar zijn. Op dit moment zijn de hangcultuur mosselen er weer, hier zit geen zand in omdat ze niet op de bodem van de zee liggen.
Maak ze alsnog altijd eerst schoon en gooi alle kapotte weg. Ook moet je niet de mosselen eten die in het water open blijven staan en die na het stomen niet goed open zijn. Wees een beetje kritisch, je kunt er anders er ziek van worden.
Vongole
Je kunt voor dit recept natuurlijk ook de traditionele vongole gebruiken of de meer budgetvriendelijke kokkels. Kokkels vind je veel terug op de markt. vongole heb ik bij Crisp gekocht.
Spaghetti met mosselen
Benodigdheden
- Koekenpan met deksel
Ingrediënten
- 150 gram spaghetti
- 3 el olijfolie
- 1 tl chilivlokken
- 4 tenen knoflook
- scheut witte wijn
- 30 mosselen (of vongole/kokkels) maak de ene dag gekookte mosselen en houd wat achter de hand voor dit recept
- handje verse peterselie, fijngehakt
- peper en zout
Instructies
- Breng een pan met gezouten water aan de kook, kook de spaghetti al dente.
- Verhit in een koekenpan de olijfolie op laag vuur, snijd de knoflook in dunne plakjes en voeg samen met de chili vlokken toe aan de olie. Roer door en laat de knoflook en chili licht frituren, je wilt het vuur niet te hoog hebben want knoflook verbrandt snel. Doe dit totdat de olie een lichte rode tint aanneemt.
- Voeg de schoongemaakte mosselen en een scheut wijn toe. Leg een deksel op de pan en stoom de mosselen in 2 minuten gaar. De schalen moeten open staan.
- Voeg de gekookte spaghetti toe en meng alles door elkaar.
- Breng de spaghetti op smaak met peper en serveer met verse peterselie.
Isabel zegt:
Mosselen en spaghetti vond ik op het eerste gezicht een onwaarschijnlijke combinatie. Het recept zag er echter erg smakelijk uit. Ik heb me wat vrijheden gepermitteerd een wokversie hiervan geprobeerd. Mosselen zijn uitstekend te wokken. Resultaat: om van te smullen.
foodfromclaudnine zegt:
Fijn dat je ervan genoten hebt! En ik dacht, als spaghetti vongole lekker is dan moet het met mosselen ook lekker zijn 🙂
Bram zegt:
Ik bereid al jaren weekdieren enzovoorts en doe veel met wokken.
Vongole vind ik wat minder qau vlees, geef mij maar mosselen