Ik ben dol op smashed aardappelen en zeker met deze feta saus. De saus maakt het net weer wat bijzonderder dan bijvoorbeeld mayonaise.
Smashed aardappelen
Je kookt de aardappelen eerst tot gaar, dan laat je ze goed uitstomen zodat ze droog zijn. Dit is belangrijk anders worden ze niet zo knapperig. Daarna plet je de aardappelen met een glas, smeer in met een mengsel van boter en olie, breng op smaak met zout en bak je ze in de oven tot krokant.
Je kunt gewone aardappelen gebruiken of bijvoorbeeld krieltjes. Hoe kleiner de aardappel, hoe relatief meer schil en hoe knapperiger ze worden.
Ik gebruik zelf altijd zonnebloemolie voor dit recept. Ik had een reel gepost waarin ik het recept al kort aanhaalde en kreeg van meerdere mensen de vraag waarom ik geen olijfolie gebruik want dat is veel gezonder. Dit is omdat de aardappels op 220 graden gebakken worden in de oven en wanneer je olijfolie verhit boven 200 graden kunnen er schadelijke stoffen vrij komen en kan het ook behoorlijk gaan roken.
Feta saus
Deze feta saus maak ik geregeld, ook om bijvoorbeeld bij bifteki te serveren. Je hebt er wel een blender of foodprocessor voor nodig om de saus goed glad en romig te krijgen. Haal wel echte feta en geen witte kaas, witte kaas is echt een ander product en daarmee bereik je niet de juiste consistentie en is qua smaak ook gewoon een stuk minder.
Smashed aardappelen met feta saus
Ingrediënten
- 500 gram krieltjes
- 25 gram roomboter, gesmolten
- 25 gram zonnebloemolie
- zout
Voor een bakje feta saus
- 200 gram feta (geen witte kaas)
- 2 el Griekse yoghurt
- 2 tenen knoflook
- sap van een halve citroen
Instructies
- Kook de aardappelen tot gaar, tot je met een vork er makkelijk in kan prikken. Giet af en laat even droog stomen. Verwarm de oven intussen voor op 220 graden.
- Leg de aardappelen op een bakplaat en plet met een glas. Meng de boter met de zonnebloemolie en dep de aardappelen hiermee in. Breng op smaak met zout.
- Bak in de oven tot goudbruin en krokant, zo'n 30 tot 40 minuten.
- Pureer ondertussen in een foodprocessor of blender de feta met de knoflook, Griekse yoghurt en citroensap tot een gladde saus. Bewaar in de koelkast tot het tijd is om op te doenen.
- Serveer de aardappelen samen met de feta saus.