Ik ben de laatste tijd weer verslaafd aan Kitchen Nightmares en daarin bestelde iemand shrimp scampi. Misschien dat jij net zo verward bent als ik vanwege de naam, want wat moet ik me voorstellen bij iets dat heeft garnaal garnalen?

Shrimp Scampi

Shrimp scampi is weer zo’n gerecht dat door Italiaanse immigranten mee is genomen naar Amerika, daar hebben ze de scampi vervangen door shrimp, maar beide namen behouden. Het is wel een beetje een lastige want shrimp scampi wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld een voorgerecht van enkel garnalen met olijfolie en knoflook, maar ik denk dat de meeste mensen wel pasta verwachten wanneer bij deze naam.

Garnalen

Ik gebruik zelf altijd grote diepvries garnalen die ik ontdooi met koud water. Normaal gesproken maak ik ze schoon, degene die ik koop zijn het darmkanaal al van verwijderd en dan dep ik ze heel goed droog zodat wanneer je ze bakt ze niet in hun eigen vocht koken, maar echt bakken. Nu is dat hier niet aan de orde omdat je ze juist in schil en al in de saus gaart. Doordat we de schillen gebruiken voor de saus krijg je een hele diepe en rijke smaak. Het lijkt misschien wat gedoe doordat je de saus dan door een vergiet moet doen, maar geloof me het is de moeite waard.

Witte wijn

Ja, er gaat een scheut witte wijn door dit gerecht. Het lichtzurige van de wijn snijdt goed door de vettigheid van de boter. Mocht je geen wijn mogen/willen, probeer dan een ander pasta gerecht zoals deze. Het zou zonde zijn van de smaak als je dit weglaat of vervangt. Gebruik trouwens altijd een wijn die je ook zou drinken. Er wordt weleens gezegd dat je elke wijn door je eten kan doen, maar als je het niet zo zou drinken waarom zou je dan je eten ermee verpesten.

shrimp scampi
Shrimp scampi, spaghetti met garnalen
Pin recept
Recept afdrukken
4.50 van 2 stemmen

Shrimp scampi, spaghetti met garnalen

Shrimp scampi, spaghetti met garnalen
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd15 minuten
Porties: 2

Ingrediënten

  • 150 gram spaghetti
  • 40 gram boter
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 125 ml witte wijn
  • snufje rode chili vlokken
  • peper en zout
  • 16 grote garnalen, ontdooid (dus met schil)
  • sap van een kwart citroen
  • verse peterselie

Instructies

  • Kook de pasta zoals op de verpakking staat aangegeven in gezouten water (water moet net zo zout zijn als zeewater) al dente. Bewaar het pastawater
  • Smelt de boter in een koekenpan en fruit de knoflook een minuut aan. Voeg nu de wijn, wat rode chilivlokken naar smaak en de garnalen in schil toe. Breng op smaak met peper en zout. Roer af en toe door totdat de garnalen diep roze en gaar zijn.
  • Haal de garnalen uit de pan en schenk de saus door een vergiet (vergeet de saus niet op te vangen) zodat alle schillen van de garnalen achterblijven. Pel de garnalen.
  • Doe de saus terug in de pan, samen met de garnalen en 100ml pasta water. Voeg de citroensap, spaghetti toe en een handje peterselie (fijngehakt).
  • Meng en serveer direct.