saffraan risotto met mosselen

Saffraan risotto met mosselen

Mosselen zijn weer terug! Ik heb het idee dat veel mensen nog niet zo vertrouwd zijn met mosselen klaarmaken en dat terwijl het zo simpel is. In dit gerecht kook je de mosselen los en voeg je het achteraf toe, dit omdat er best wat vocht uit de mosselen kan komen en dat de verhouding in de risotto kan verstoren.

Ben je toch een beetje huiverig, op de website van Mosselen Zo uit Zeeland staan veel tips & tricks én nog veel meer lekkere recepten.

Saffraan risotto

Voor dit gerecht wilde ik een soort paella-achtig iets maken, maar dan makkelijker. Het werd saffraan risotto. Saffraan heeft een hele bloemige smaak en geur, niet zo gek want het wordt gewonnen uit de saffraankrokus, en geeft alles die specifieke gele tint. Het past heerlijk bij droge witte wijn en bij schaaldieren.

Mosselen

Tegenwoordig zijn mosselen van juli tot en met april te krijgen. Hangcultuurmosselen zijn zelfs nog wat sneller en in juni al rijp voor consumptie. Is het je ooit eens opgevallen dat sommige mosselen van nature witter zijn en andere meer oranje? Dit komt doordat de ene mossel meer pigment heeft dan de andere mossel.

Saffraan risotto met mosselen

Saffraan risotto met mosselen
Bereidingstijd30 min
Totale tijd30 min
Porties: 2

Ingrediënten

  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 1 buisje saffraan
  • 250 gram arborio rijst
  • 125 ml droge witte wijn
  • 1 liter kippenbouillon, heet
  • 500 gram mosselen, schoongemaakt
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 2 el creme fraiche
  • Handje verse peterselie, fijngehakt
  • peper en zout

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de ui, saffraan en risotto kort aan totdat de rijstkorrel glazig is. Blus af met de witte wijn en voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe. Roer regelmatig door en voeg het volgende beetje bouillon toe als de vorige lepel is opgenomen totdat de rijstkorrel gaar is.
  • Verhit, wanneer de risotto bijna klaar is, de overige eetlepel zonnebloemolie in een hoge pan en voeg hier de mosselen en een klein scheutje water aan toe. Leg de deksel erop en laat de mosselen gaar stomen, ongeveer 3 à 5 minuten.
  • Intussen gaan we verder met de risotto. Voeg hier de parmezaanse kaas en crème fraîche aan toe. Breng op smaak met peper en zout. Roer goed door.
  • Verdeel de mosselen over de risotto en garneer met verse peterselie.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Mosselen.nl

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch