Deze rode uien tarte tatin is perfect om te maken voor de feestdagen of wanneer je een etentje hebt. Het ziet er namelijk heel indrukwekkend uit, maar is super simpel om te maken. Het geheim zit hem in de Boursin, dit geeft zoveel smaak en daarom hoef je verder nog maar vrij weinig te doen.

Rode uien tarte tatin met Boursin

Het is geen geheim dat ik een groot liefhebber ben van Boursin, volgens mijn zus zat ik vroeger de kuipjes met stokbrood uit te lepelen, en daarom is het ook zo leuk dat ik dit jaar al voor het 3e jaar ambassadeur ben. Dat houdt in dat ik al heel veel heerlijke recepten met Boursin gedacht heb, zoals deze andere topper voor de feestdagen: Zalm wellington.

Maar terug naar dit gerecht. Als eerste bak je de rode uien kort aan, zodat deze echt goed zacht en gekarameliseerd uit de oven komen. Dan leg je ze met de ovengesneden kant naar beneden, de Boursin gaat eroverheen, dan bladerdeeg en dan gaat het geheel in de oven. Waarschijnlijk overbodig om te zeggen, maar gebruik wel of een ovenbestendige koekenpan of doe de uien na het bakken in een bakvorm en dan in de oven.

Rode uien tarte tatin

Rode uien tarte tatin met Boursin

Rode uientarte tatin met Boursin
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd45 minuten
Porties: 8

Benodigdheden

  • ovenbestendige koekenpan of tarte tatin vorm van 23 cm

Ingrediënten

  • 5 rode uien
  • 2 el boter
  • 1 el balsamico azijn
  • 2 takjes tijm (+extra voor garnering)
  • 1/2 pakje Boursinknoflook & fijne kruiden (+extra voor garnering)
  • 1 rol bladerdeeg

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Pel de uien en snijd overlangs door midden. Snij dan iedere helft in 2 plakken.
  • Verhit de boter in een ovenbestendige koekenpan en bak de uien aan beide kanten aan tot ze goudbruin zijn. Draai telkens voorzichtig om zodat de stukken ui niet uit elkaar vallen. Voeg, wanneer de uien bijna klaar zijn, de balsamico azijn en de blaadjes van de tijm toe, bak kort mee en haal van het vuur.
  • Zorg dat de bolle kant van de uien omhoog ligt, zodat je bij het omdraaien van de tarte tatin de structuur van de ui ziet. Verdeel de Boursin over de uien en leg het bladerdeeg erop. Snij de overhangende delen weg en duw met een lepel de zijkant van het deeg een beetje onder de uien.
  • Bak 25 minuten af in de oven, tot het bladerdeeg goudbruin en gaar is. Laat 5 minuten afkoelen en keer dan om op een serveerschaal of bord.
  • Garneer met extra Boursin en extra tijm en dien direct op.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Boursin