In samenwerking met Brugse Zot heb ik twee heerlijke ‘zotte combo’s’ gemaakt, waaronder deze pulled pork burger met de Brugse Zot dubbel.
Pulled pork
Origineel wordt procureur gebruikt voor pulled pork, maar dat is wat lastiger om aan te komen. Varkensschouderkarbonade is ook heerlijk en wel gewoon in de supermarkt te koop, dus dat gebruik ik altijd. Dit recept gaat in 3 delen. Eerst bak je het vlees met een dry rub en vervolgens giet je het bier erbij en gaat het stoven in de oven. Op het einde trek je het uit elkaar, voeg je de bbq saus toe en gaat het nog even terug de oven in (zonder deksel) zodat je van die lekkere knapperige stukjes tussendoor krijgt. Heerlijk!
Brugse Zot
Brugse Zot dubbel is een donker bruin bier, neigend naar robijnrood. Gebrouwen met zes speciale moutsoorten, heeft het bier een uniek en rijk aroma waarin de geur van honing, amandel, chocolade en zelfs bruine suiker te ontdekken valt. Het past perfect bij (wild)stoofpotjes, diverse kazen en pure chocolade. Het eerste idee dat ik had was een pulled pork burger want burgers en bier… zeg nou zelf, een klassieke combinatie.
Naast dat dit bier heel lekker is om ernaast te drinken gaat het bier dus ook nog door de pulled pork heen!
Naast dat de pulled pork dus fantastisch lekker is op een burger, kan ik sterk aanraden om lekker veel te maken zodat je met het restant nacho’s of pizza kan maken.
Gietijzeren pan
Zelf gebruik ik voor dit recept een gietijzeren pan die op hoge temperaturen in de oven kan én die een stevige deksel heeft waar amper stoom uit ontsnapt. Heb je nog advies nodig hoe je de pan na het maken van dit recept weer schoon krijgt? Scroll dan naar onderen door.
Pulled pork burger
Ingrediënten
- 1.5 kg varkens schouderkarbonade
- 3 el bruine suiker
- 1 el zout
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl knoflook
- 1 tl komijn
- 1/2 tl peper
- scheutje zonnebloemolie
- 1 flesje Brugse Zot dubbel
- 1/3 fles bbq saus naar keuze
Voor de rest van de burger
- 2 hamburgerbroodjes
- 4 plakken zoetzure augurk
- 2 el mayonaise
- 2 el coleslaw
- Verse koriander naar smaak
- Optioneel: Extra bbq saus
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Snij de botten van het vlees en snij het vlees daarna in stukken van ongeveer 5×5 cm. Hoeft niet heel klein, maar wel in handige stukken zodat het straks allemaal goed in de pan past.
- Meng de suiker met het zout, paprikapoeder, knoflookpoeder, komijn en peper. Wrijf het vlees met de kruiden in.
- Verhit een beetje olie in je pan en bak het vlees aan beide kanten aan totdat het mooi bruin in gebakken. Doe dit in etappes. Op deze manier komt er extra smaak vrij van het vlees.
- Doe al het vlees in de pan en giet het biertje erbij. Doe de deksel erop en zet in de oven. Laat het nu ongeveer 2.5 uur garen in de oven, maar kijk af en toe wel of er nog voldoende vocht bij zit. Het vlees hoeft niet onder water te staan, maar het moet ook niet helemaal droog koken. Als er nou teveel vocht nog in zit, haal dan de deksel eraf en laat tijdens het verder koken de vocht verdampen.
- Als je vlees gaar is en praktisch alle vocht is verdampt trek het dan met 2 vorken uit elkaar. Kleine tip, je kan ook met een garde door het vlees kloppen. Op deze manier gaat het een stuk sneller!
- Verhoog de oventemperatuur naar 220 graden.
- Voeg de bbq saus toe, roerdoor en zet dan nog een kwartier in de oven zonder deksel totdat de pulled pork wat krokante stukjes heeft.
- Snij het burgerbroodje open, smeer mayonaise op de onderkant en leg hier 2 plakken augurk op, dan de pulled pork, dan de colslaw en als laatste wat verse koriander. Verdeel eventueel nog wat extra bbq saus hier overheen en leg de bovenkant het het broodje erop.
- Dien direct op, met een flesje Brugse Zot dubbel.
Pan schoonmaken
Spoel de pan helemaal uit zodat alle losse stukjes al eruit zijn. Vul de pan dan helemaal met water, bijna tot de rand, samen met 2 eetlepels baking soda (tekoop voor weinig bij de Orientaalse supermarkt) en zet op het vuur met de deksel erop. Laat een half uurtje pruttelen of langer als de pan echt enorm is aangekoekt. Giet het water weg en boen de pan nog even met de zachte kant van een schuurspons met wat afwasmiddel en tadaa…je pan is weer als nieuw.
Eveline zegt:
Hoi hoi, ik wil dit recept morgen maken maar 1,5 kilo vlees voor maar 2 broodjes. Klopt dat wel?
foodfromclaudnine zegt:
Hi Eveline,
Je hebt idd meer dan voor op 2 broodjes (al is het niet echt 1.5 kilo vlees omdat je alle botten er nog af moet snijden). In de tekst boven het recept geef ik ook aan dat je met het restant nacho’s of bijv een pizza kan maken. Omdat het best een tijdje duurt om te maken, maak ik altijd deze hoeveelheid!
groetjes,
Claudia
Rik zegt:
Hallo,
Op andere websites zie ik dat het 6uur in de oven moet en bij u minder. Hoe komt dit?
Alvast bedankt
Groeten
foodfromclaudnine zegt:
Hi Rik,
Ik ken die andere recepten natuurlijk niet, maar misschien heeft het te maken met het stuk vlees dat er gebruikt wordt? Schouderkarbonade is niet heel dik en is sneller gaar dan bijvoorbeeld procureur (wat traditioneel wel gebruikt wordt voor pulled pork, maar is wat lastiger aan te komen).
Groetjes,
Claudia
Bibi du Frenne zegt:
Vandaag het recept voor pulled pork gemaakt voor je recept voor fully loaded fries. Heerlijk! Ik heb het 750 gram vlees gehaald en alles werkte nog steeds perfect! ❤️