De nieuwste challenge was baklava! Ik was een beetje huiverig want ik wilde ook zelf filodeeg maken, maar wat bleek? Echt niet zo moeilijk! Voor niets slapeloze nachten gehad!

Baklava = Griekenland

Bij baklava denk ik uiteraard meteen aan Griekenland. Als je wel eens in Griekenland bent geweest, dan weet je dat je daar in restaurant geregeld een gratis toetje krijgt en vaak is dat baklava. Zo’n mega stuk met heel vaak nog slagroom en/of ijs erbij. Ik kan je vertellen dat, na het lezen en maken van dit recept je dat nooit meer helemaal opeet!

Hoezo dat? Er zit hier toch een lading calorieën in..ik schrok er gewoon een beetje van! Maar goed, dit is dan ook wel een enorme schaal en uitdelen is snel gedaan. Héél snel want deze baklava is zo lekker!

Filodeeg

Filodeeg is heel dun deeg wat veel in Griekenland gebruikt wordt. (ik moest Bart al beloven dat ik snel een keer bougatsa voor hem maak nu ik filodeeg kan maken). Je kan het kant en klaar kopen, maar probeer het gewoon een keer te maken! Zoals ik al zei is het niet super moeilijk, er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten, maar dit heb ik voor je uitgeschreven in dit filodeeg recept.

Het verschil echter met kant en klare filodeeg vind ik heel groot! Filodeeg uit een pakje is zo droog en broos terwijl het verse deeg heel soepel en zacht is. En bovendien is de voldoening die je hebt als het lukt zo fijn! Ik stond serieus een vreugdedans te doen en Bart zei zelfs nog dat ik er gelukkig uitzag. Dit vond ik écht heel erg leuk om te maken. Keuken is wel een zooitje daarna, maar dat is gelukkig snel opgeruimd.

Snijden

Je kunt je baklava op veel manieren snijden, maar ik vond dit wel een mooi patroon.

Baklava

Baklava
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd2 uur 30 minuten
Porties: 1 schaal

Benodigdheden

  • ovenschaal van 28 cm

Ingrediënten

  • 20 vellen filodeeg
  • 250 gram roomboter
  • 2 el kaneel
  • 2 el kruidnagelpoeder
  • 300 gram walnoten
  • 200 gram pistachenoten

voor de siroop

  • 400 gram suiker
  • 80 gram honing
  • 300 gram water
  • schil van 1 citroen
  • kaneelstokje

Instructies

  • Pak een ovenschaal van 28 cm. Smelt de boter in een pannetje en vet de ovenschaal in.
  • Leg dan je eerste vel filodeeg in de schaal en bestrijk deze met boter. Herhaal dit totdat je 10 vellen filodeeg op de bodem hebt liggen (tussen elke laag filo en bovenop zit dus een laagje boter, dit zorgt straks voor die knapperige laagjes). Als het goed is heb je nu nog de helft van je boter over, dit gebruiken we straks voor de bovenste lagen filo.
  • Doe de noten (hou een handje pistache achter voor de garnering straks) met de kaneel en de kruidnagelpoeder in een keukenmachine en pulseer een aantal keer totdat alle noten goed zijn fijngehakt. Let op dat je niet te lang blijft malen, je wil geen puree of pasta, maar fijngehakte noten.
  • Doe de noten in je ovenschaal en begin dan met de bovenste lagen filo. Smeer weer een laagje boter tussen elke leeg. Als je alle lagen hebt gedaan bestrijk dan de bovenste laag filo met lekker veel boter en zet je ovenschaal in de koelkast. Laat dit 15 minuten staan. Dit zorgt ervoor dat je baklava straks makkelijker te snijden is.
  • Verwarm je oven tussendoor voor op 150 graden (hetelucht).
  • Haal je ovenschaal uit de koelkast en snij de baklava in. Dit kan op allerlei manieren, maar ik heb deze diamantvorm aangehouden.
  • Hak nu dat achtergehouden handje pistache noten fijn en garneer elk stukje baklava hiermee.
  • Bak je baklava in 1.5 a 2 uur af totdat alle filodeeg laagjes mooi bruin en knapperig zijn.
  • Nadat je de baklava in de oven hebt geschoven gaan wij de siroop maken. Doe in een steelpan alle ingrediënten en breng aan de kook totdat alle suiker gesmolten is. Haal dan van het vuur af en laat afkoelen.
  • Haal je baklava uit de oven als deze klaar is en giet direct de siroop erover. Het gaat lekker knisperen nu, heerlijk geluid!
  • Nu het moeilijkste deel… laat de baklava helemaal afkoelen en alle siroop opzuigen voordat je gaat proeven. Als je dit niet doet valt je baklava uit elkaar en dat zou zonde zijn!