Een echte klassieker, Pink Lady® appeltaart met gekarameliseerde @pinklady.nederland appels. Wat mij betreft altijd een goede keuze!

Pink Lady® appels

Voor deze appeltaart gebruik ik Pink Lady® appels. Deze heerlijke appels zijn mooi roze, hebben sappig vruchtvlees en de perfecte mix tussen zoet en zuur. Daardoor zijn ze lekker om zo te eten, maar ook heel geschikt om in baksels te verwerken. Daarnaast zijn de Pink Lady® appels die nu verkrijgbaar zijn in de winkels allemaal net geoogst!

Mocht je denken, wat laat? De Pink Lady® appels zijn de eerste appels die in bloei staan en de laatste die worden geoogst. Ook is de inpaklijn opzettelijk 20% tot 30% langzamer dan andere variëteiten om de optimale kwaliteit van het fruit te controleren.

Wat ik zelf heel fijn vind is de milieubewuste teeltmethode die er aangehouden wordt en de prioriteit van natuurlijke beschermingsmethoden voor de fruitbomen (denk aan het gebruiken van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes tegen luizen. Ook is de verpakking van karton.

Dus naast dat je een heerlijke appel koopt, koop je ook nog eens een verantwoord product!

Deeg

Wanneer het deeg in de koelkast ligt te rusten schil je de appels en snij je ze in plakjes. Meng met bruine suiker, kaneel en een snufje zout. Verhit wat olie in een ruime pan en bak de appels 5 minuten aan tot alle suiker is gesmolten en er een heerlijke karamelsaus ontstaat.

Laat dit afkoelen terwijl je ondertussen het deeg uitrolt. De ene helft voor de bodem, de andere helft voor je lattice.

Een lattice maken is heel simpel, leg eerst alle stroken neer richting de ene kant. Dan vouw je om en om stroken terug en leg je haaks andere stroken neer. Leg het deeg weer terug en vouw dan de andere stroken terug.

Laat de taart dan nu nog minimaal een half uur afkoelen in de koelkast. De reden hiervoor is dat het deeg koud is wanneer het de oven in gaat, dan zakt het niet in tijdens het bakken.

Pink Lady® appeltaart
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Pink Lady® appeltaart

Bereidingstijd2 uur
Totale tijd1 uur

Benodigdheden

  • 1 Taartvorm 26 cm

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 360 gram tarwebloem
  • snuf zout
  • 225 gram poedersuiker
  • 200 gram koude roomboter, in blokjes gesneden
  • 1 ei
  • 2 el water

Verder

  • 40 gram roomboter
  • 5 Pink Lady® appels, geschil en in plakjes gesneden
  • 50 gram bruine suiker
  • 1.5 el kaneel
  • snuf zout
  • 1 ei, opgeklopt

Instructies

  • Meng de bloem met het zout en de poedersuiker. Voeg de boter toe en wrijf met je vingers de boter door de bloem totdat het een kruimelig mengsel is. Je kunt hiervoor ook een deegmenger gebruiken of dit in een foodprocessor doen. Voeg het ei en het water toe en kneed totdat het een samenhangend deeg is dat aan elkaar blijft plakken als je erin knijpt. Is het nog te droog, voeg dan wat extra water toe, 1 eetlepel per keer. Verdeel in 2porties, wikkel beide in huishoudfolie en laat rusten in de koelkast.
  • Verhit de roomboter in een grote koekenpan. Meng de appelsmet de suiker, het kaneel en de zout. Voeg toe aan de pan en meng op halfhoog vuur regelmatig door totdat alle suiker gesmolten is, zo’n 5 minuten. Laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rol het ene portie deeg uit, op een bebloemd aanrecht, tot een cirkel van ongeveer 30cm. Leg in je taartvorm.
  • Rol het andere portie deeg uit, op een bebloemd aanrecht, tot een langwerpige lap dat even breed is als de taart. Snij stroken van 2.5 cm breed.
  • Doe de vulling in de taart en doe bovenop een lattice. Snij de overhangende stukken eraf, vouw de rest van het deeg terug en knijp de randjes samen.
  • Smeer in met opgeklopt ei en strooi er optioneel nog wat suiker overheen.
  • Bak de taart 60 minuten af tot goudbruin. Laat afkoelen tot kamertemperatuur totdat je de taart aansnijdt (anders stort de taart in).