Je kunt mijn pasta al forno een beetje zien als een lasagne, maar dan zonder de lagen. Daarnaast doe ik in plaats van gehakt wordt en voeg ik champignons en spinazie toe om zo ook wat groenten door m’n gerecht te verwerken.
Pasta al forno
De reden dat ik worst gebruik in plaats van gehakt is simpel, ik vind het veel smaakvoller. Je kunt Italiaanse worst gebruiken of normale braadworst. Als het ongeveer maar 300 gram is in totaal. Ik rul de worst een beetje, maar zorg er wel voor dat er nog grotere stukken tussen zit ook. Dat vind ik lekkerder qua textuur.
De saus is verder redelijk klassiek. Ik kies ervoor om er wat rode wijn doorheen te doen, dat versterkt alle smaken goed, maar deze stap is optioneel. Verder vind ik een bechamelsaus onmisbaar voor dit soort gerechten. Geen zorgen, het is niet lastig om te maken. De truc is goed blijven opkloppen om klontjes tegen te gaan.
Ben je trouwens fan van lasagne en wil je eens iets anders proberen? Probeer dan eens deze versie met salie en zalm.
Pasta al forno
Ingrediënten
- 225 gram rigatoni
- 1 el olie
- 300 gram worst (Italiaanse of braadworst)
- 250 gram champignons, in plakjes gesneden
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 el tijm
- 1 el tomatenpuree
- 100 ml rode wijn (optioneel)
- 500 ml passata
- 50 gram geraspte parmezaan
- 400 gram spinazie
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- 1 zakje geraspte mozzarella (a 150 gram)
Instructies
- Kook de rigatoni in gezouten water tot net niet al dente. Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verhit de olie in een ruime koekenpan. Haal de worst uit het velletje en rul grof los. Voeg, wanneer de worst begint te verkleuren, de champignons toe en bak mee tot deze bruin gebakken zijn.
- Voeg de knoflook, tijm en tomatenpuree toe en bak kort mee. Blus af met de rode wijn (optioneel) en laat pruttelen tot de meeste vocht weer verdampt is.
- Voeg de passata en de Parmezaan toe, breng op smaak met peper en zout, en laat 10 minuten pruttelen. Voeg op het einde de spinazie toe en meng door tot de spinazie geslonken is.
- Smelt intussen in een steelpan de boter en voeg de bloem toe. Bak 2 minuten mee zodat de bloem kan garen en schenk dan beetje bij beetje, al roerend, de melk erbij tot je een dikke saus hebt. Breng op smaak met zout.
- Meng de pasta met de saus, proef of je nog verder op smaak moet brengen met zout, en doe in een ovenschaal. Verdeel de bechamel over de pasta en dan de geraspte mozzarella. Bak af in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is, zo'n 10 minuten. Serveer vervolgend direct.