Ik kreeg onlangs van Hanneke en Joelle van Taste of Puglia een berichtje of ik eens één van hun recepten, orecchiette met gehaktballetjes, wilde uitproberen. Daar zeg ik geen nee tegen. Ik kreeg ook nog eens hun prachtige servies! Wauw, ik bedoel…kijk hoe mooi.
Bij Taste of Puglia worden producten uit Puglia verkocht. Doordat Joelle in Puglia woont en de regio door en door kent, staat zij direct in contact met de lokale producenten en zoekt ze continu naar familiebedrijven met een eigen verhaal. Hanneke is het aanspreekpunt in Nederland en verstuurt de producten, hierdoor ben je er zeker van een authentiek product in huis te halen
Puglia
Puglia ligt helemaal in de hak van de laars. In deze regio staat eten met familie boven werken en geld verdienen. Daarom wordt er met veel liefde en zorg gekookt. Er wordt eigenlijk altijd gekookt met pure ingrediënten en het ‘0 kilometer’ concept. Dus producten van eigen bodem met weinig logistiek transport. Groenten en fruit rijpen onder de zon en dat proef je in de producten. Hierdoor heb je weinig ingrediënten nodig om in een handomdraai een lekkere pasta op tafel te zetten. (Ruik maar eens aan de oregano). Doordat er ongeveer 60 miljoen olijfbomen in Puglia staan, zorgt de regio voor de beste olijfolie van de mooiste kwaliteit. Het servies is met de hand gemaakt door een familiebedrijf waar letterlijk alleen de hele familie werkt en het vak van generatie op generatie doorgeeft. Doordat het met de hand gemaakt is, is elk keramiek product uniek en verschillend.
Olijfolie
Het staat hierboven al, ongeveer 60 miljoen olijfbomen in Puglia. Deze olijfolie is van en mooie kwaliteit en dat wil je natuurlijk zo houden. Wist je dat je daarom olijfolie nooit in een transparante fles moet bewaren? Door de zon gaat de kwaliteit veel sneller achteruit.
Orecchiette
Vooral in Bari zie je nog veel van de orecchiette terug. Er is zelfs een straat in het historiche centrum waar de nonne (oma’s) nog voor hun huizen de orecchiette aan het maken zijn. Vliegensvlug snijden ze de pasta en duwen ze een ‘deukje’ in een rondje waardoor de pasta de vorm krijgt van een oortje. De orecchiette vliegen je bijna om de oren zo veel pasta wordt er in deze straat gemaakt. Dit is overigens niet een opgezette toeristische trekpleister, maar de locals komen er echt om hun verse pasta bij de dames te kopen.
Kwaliteit
Wat ik fijn vind aan deze producten is dat je goed kan merken dat kwaliteit voorop staat. Dit recept is ook niet ingewikkeld maar wanneer je kwaliteit producten gebruikt zet je zonder al teveel moeite een prachtig gerecht op tafel. Oh en heb je geen zin om een tomatensaus te maken, dan kun je altijd een flesje saus kopen!
Orecchiette met gehaktballetjes in tomatensaus
Ingrediënten
- 500 gram gehakt
- 100 gram grana padana
- 2 eieren
- 2 witte boterhammen
- handje peterselie, fijngehakt
- 400 gram orecchiette
- 1.5 kilo tomaten
- handje basilicum
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- peper en zout
Instructies
- Was de tomaten en haal de zaadjes eruit. Leg ze in de pan met een klein beetje water en breng het aan de kook. Laat het koken tot alle tomaten zacht zijn. De tomaten kun je nu uit de pan halen en laat ze afkoelen. Scheid de saus van de tomaten. Dit doet men in Italië met een passatutto (roerzeef).
- Pak een nieuwe pan en gooi er een beetje olie, de ui in kleine stukjes, de geperste knoflook en een paar basilicum blaadjes in. Bak ze en beetje bruin, maar laat ze niet aanbranden. Voeg nu de verse tomatensaus toe en laat dit een half uurtje zachtjes koken.
- Leg de witte boterhammen in water, verwijder de korsten en krijp de binnenkant goed uit. Meng dit met het gehakt, de grana padana en de eieren. Breng op smaak met peper en zout en verse peterselie.
- Rol kleine gehaktballen en bak deze in een koekenpan totdat ze gaat zijn.
- Breng een ruime hoeveelheid water met wat zout aan de kook. Giet de orecchiette er in en kook ze in ongeveer 7 minuten beetgaar.
- Giet de pasta af en breng op smaak met de saus, voeg de gehaktballetjes toe en strooi er wat geraspte kaas overheen en leg er nog wat basilicum blaadjes op.