Ik krijg geregeld de vraag of ik nog tips heb voor wat je als bakker nu echt in huis moet hebben, must haves. Zeker nu met de feestdagen voor de deur leek het me een goed idee om eens mijn favo producten/aanraders te delen. Wel een disclaimer, in dit artikel gebruik ik voor de Bol producten affiliate links. Dat betekent dat ik een klein percentage per bestelde item krijg, maar het kost jou niets extra’s (er gaat gewoon minder winst naar Bol).

Bakkers’ must haves

Deze must haves zijn verder allemaal producten die ik zelf, met mijn eigen geld heb gekocht, dus mijn mening is niet beïnvloed. Behalve bij deze eerste tip, daar ben ik erg bevooroordeeld over!

Zoet Deeg

Je hebt natuurlijk niets aan bakproducten als je geen recepten hebt! In mijn tweede kookboek staan 80 zoeten recepten, ideaal om te bakken voor geliefde/vrienden/familie of gewoon lekker voor jezelf.

Klik op deze link om Zoet Deeg te bestellen

Of klik hier als je graag een gesigneerde versie wil hebben!

Een keukenmachine

Deze heb je in veel soorten en maten en ik zeg altijd dat als je de drie standaard opzetstukken (ballongarde, platte menghaak, deeghaak) erbij hebt dat ie dan prima is. Zelf heb ik een Kitchenaid, vooral omdat ik die erg mooi vind. Ik ben er ook wel erg blij mee! Ik heb een witte classic, die is nu 389 euro. Klik op deze link om naar het product te gaan.

Verder zijn er genoeg andere opties, zoals deze van 100 euro en deze van 80 euro. Je kunt ervaren dat je keukenmachine een beetje wiebelt bij het kneden van deeg, maar dat doet de mijne ook. Gewoon bij blijven staan, zou zonde zijn als ie van je aanrecht af hobbelt, haha.

Weegschaal

Voordat je ook maar begint moet je zorgen dat je een goede weegschaal hebt. Je kunt niet succesvol bakken zonder!

Bakvormen

Voor cakes waar ik een meerdere lagen taart van maakn ben ik geen fan van springvormen. VInd de cake dan altijd iets te krokant worden aan de buitenkant om een of andere reden. Ik heb zelf 3 van deze. Je smeert de binnenkant goed in met boter en legt er dan een op maat geknipt rond bakvelletje in. Je cakes blijven niet plakken, je kunt ze zo omkeren op een afkoelrek! Je zou deze ook kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld een tarte tatin, al gebruik ik daar mijn Le Creuset skillet voor. Voor andere soorten cakes, zoals mijn lemon crumble en koffie crumble gebruik ik deze springvorm. Deze hebben toppings dus kan je niet omkeren om de cake uit je vorm te krijgen.

Wat ik zelf ook veel gebruik, voor onder andere brownies/blondies/lemon bars en millionaire’s shortbread is deze vierkante bakvorm met losse bodem. Hij is best groot, maar daar heb ik mijn recepten ook op gemaakt, en de losse bodem is perfect want dan hoef je niet te klungelen met je baksels eruit krijgen.

Nog een fancy bakvorm, namelijk een Nordic ware tulband. Niet echt nodig, wel heel leuk/mooi/fotogeniek. Deze rechthoekige dichte bakvorm is perfect voor mijn upside down bananencake of mijn tres leches cake in te maken.

Wil je graag mijn pastel de nata maken of hou je gewoon van niet uitgezakte rechte cupcakes, gebruik dan een muffinpan. En wil je boterkoek maken, gebruik dan deze boterkoekvorm. Voor taarten gebruik ik een taartvorm met losse bodem.

Deegroller

Deze deegroller is misschien een beetje fancy, maar het marmer heeft een functie. Dit blijft namelijk lekker koel en is deze deegroller dus zeer geschikt om bijvoorbeeld voor bladerdeeg te gebruiken. En, hij ziet er gewoon fantastisch uit (ook op foto’s!)

must haves

Taartplateau

Dit is zo afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar ik heb deze houten en ben ik erg blij mee. Deze heb ik ook gebruikt in de bovenste foto. Bij H&M home en Zara verkopen ze ook mooie, dus ga vooral langs die winkels ook. Let er wel op dat wanneer je een bakvorm van 22.5 cm hebt je niet een taartplateau koopt van 38cm. Dat ziet er apart uit.

Servies

Wederom weer super persoonlijk, maar je kunt mij erg blij maken met mooie gebaksborden. Ik heb zelf een aantal van deze en zijn prachtig.

Verder

Verder heb ik nog losse dingetjes als tips, namelijk bijvoorbeeld een afkoelrek. Je laat hier je baksels op afkoelen zodat niet de onderkant klef wordt doordat de stoom/hitte nergens heen kan. Verder wegwerk spuitzakjes en diverse spuitmondjes om cupcakes mee te versieren. Gebruik een glaceermes om je cakes en taarten mooi te frosten.

Of wat dacht je van een cookie scoop (gewoon een ijsschep, laten we eerlijk zijn) om bolletjes cookiedough mee te maken of je cupcakes mee te vullen.

Word jij ook zo gestoord ervan dat al je macarons een ander formaat hebben, denk dan aan een macaron bakmat. Misschien een beetje valsspelen, maar het werkt echt.

Voor een mooie creme brulee taart of lemon meringue taart is een gasbrander eigenlijk onmisbaar. Is stiekem ook best leuk, kloten met zo’n ding haha.

Je kunt ook echt niet met deeg werken zonder een deegschraper. Die dingen zijn super goedkoop, maar onmisbaar. Deeg uit de kom halen? Check. Deeg verdelen in porties? Check. Deeg van je aanrecht afschrapen? Check. Serieus, koop zo’n ding.

Zijn er nog must haves die je mist? Ik kon zo snel niet op meer must haves komen eigenlijk. Vreemd want ik verzin wel altijd nieuwe dingen om te kopen, haha. Als ik nog iets verzin zal ik het erbij zetten.