Japans melkbrood lijkt een klein beetje op het deeg voor deze kaas uienbollen, maar dan met een tangzhong.
Tangzhong
Wat is dat? Dat is een roux op basis van melk en water, dit voeg je aan het deeg toe. Deze roux zorgt ervoor dat het brood zo vreselijk zacht is. Je voegt namelijk meer vocht toe zonder het deeg slapper te maken. Het grappige is dat je eigenlijk aan al je zachte broodjes een tangzhong kan toevoegen.
Voor de tangzhong voeg je water, melk en bloem toe aan een steelpan. Al roerend verhit je dit totdat je een dikke saus krijgt. Blijf doorroeren totdat je een dik papje hebt. Laat dit eerst helemaal afkoelen voordat je het door het deeg doet, anders zou het nog weleens de gist kunnen doden.
Deeg
Het deeg is verrijkt, er zit boter en ei in. Door de boter is het wel een lastig deeg om te kneden. Ik adviseer je dan ook niet dit met de hand te doen, gebruik lekker een keukenmachine.
In het begin is het deeg heel erg plakkerig en zie je een duidelijke structuur. Laat de machine doorgaan met kneden totdat het deeg los komt van de kom en glad is van structuur. Ook moet je de windowpane test kunnen doen, dus een stukje deeg tot heel dun kunnen uitrekken zonder dat het scheurt. Mijn keukenmachine heeft hier ongeveer 10 minuten over gedaan op stand 4. Houd deze tekenen in de gaten en stop niet te vroeg met kneden. Is je deeg goed, laat dan rijzen tot het verdubbeld is. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de temperatuur in huis. Bij mij duurde het ongeveer een uur, maar het was een zonnige dag.
Vormen
Hierna verdelen we het deeg in 3 gelijke porties en vormen we elke portie in een rolletje. Rol de eerste portie uit tot een langwerpige strook, vouw de zijkanten naar binnen en knijp samen. Rol dan op, maar zorg dat er spanning op komt te staan. Je ziet dat ik bij elke rol het deeg naar beneden trek met mijn duim. Wanneer het helemaal opgerold is, knijp de rand dan ook dicht aan de rest van het deeg. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat het deeg een beetje uitrolt tijdens het bakken.
Leg de rolletjes in een ingevette bakblik en laat nogmaals rijzen tot weer verdubbeld. Hoe lang dit duurt is ook weer afhankelijk van hoe warm het is in huis, bij mij duurde het ongeveer 30 minuten.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de bovenkant in met losgeklopt ei en bak dan 30 minuten af tot goudbruin en gaar. Smeer de bovenkant direct na het bakken in met wat gesmolten boter en laat dan afkoelen op een afkoelrek.
Je kunt dit brood los eten, Bart had direct al een homp op, of je kunt er een egg sando mee maken. Dit brood wordt traditioneel voor die sandwich gebruikt altijd.
Japans melkbrood gemaakt met een tangzhong
Benodigdheden
- Broodbakvorm 27.5×15
Ingrediënten
Voor de tangzhong
- 20 gram patentbloem
- 50 gram water
- 50 gram volle melk
Voor het deeg
- 7 gram gist
- 50 gram suiker
- 120 gram lauwwarme volle melk
- 330 gram patentbloem
- 7 gram zout
- 1 ei (+ een extra ei voor insmeren deeg)
- 60 gram roomboter, op kamertemperatuur (+extra voor insmeren brood)
Instructies
- Maak de tangzhong door de melk, het water en de bloem al roerend te verhitten in een steelpan totdat je een papje hebt. Laat afkoelen.
- Meng de gist met de suiker en de lauwwarme melk.
- Voeg de bloem eraan toe en kneed kort door, voeg dan het zout, ei en de tangzhong toe en kneed door tot je een samenhangend deeg hebt.
- Voeg al knedend beetje bij beetje de boter toe en laat kneden totdat je een deeg hebt dat niet plakt, van de rand van de mengkom afkomt, geen structuur heeft, dus glad is en waarbij de windowpane lukt. Dek dan af en laat rijzen tot verdubbeld.
- Verdeel het deeg in 3 porties, vorm elke portie in een rolletje en leg in een ingevet bakblik. Laat weer rijzen tot verdubbeld.
- Verhit intussen de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
- Smeer de bovenkant van het deeg in met losgeklopt ei en bak 30 minuten af tot goudbruin en gaar.
- Smeer de bovenkant van het brood na het bakken direct in met gesmolten boter en laat dan afkoelen op een afkoelrek. Door het goed invetten van het bakblik kan je het brood er zo uit halen.
- Je kunt dit brood een paar dagen bewaren in een luchtdichte verpakking al vind ik het de eerste dag het lekkerst.