Een van mijn favo pasta recepten was spaghetti met gehaktballen. Ik zeg was want deze lasagne met gehaktballen staat nu stipt op nummer 1. De gehaktballen zijn smeuïg, de tomatensaus rijk, de pasta zacht en de bechamel met de kaas maakt het helemaal af.

Ik heb 2x opgeschept en dat doe ik normaal gesproken nooit. Bart heeft 2x opgeschept en hij wil normaal zoveel mogelijk koolhydraatarm eten!

Lasagne met gehaktballen

Ik heb dus zelfgemaakte lasagnebladeren hiervoor gebruikt. Je kunt ook kant en klare lasagne gebruiken, maar hou er dan rekening mee dat de oventijd veel langer is. Als je niet zelf pasta wil maken, dan raad ik in ieder geval de verse pasta van de supermarkt aan. Wil je wel zelf pasta maken, dan vind je het recept hiervan terug in mijn kookboek Vers Deeg samen met een klassieke lasagne recept, een witte lasagne, ravioli met zongedroogde tomaat en walnoten en meer!

Wat superbelangrijk is voor een goede tomatensaus is de tijd nemen om alle smaken in te laten trekken en de tomaat minder zuur te laten zijn. Je kunt wat suiker toevoegen, maar het hoeft niet dus.

Verder heb ik de korst van de parmezaan mee laten pruttelen en dat zorgde ook voor een extra intense smaak. Dikke aanrader om te doen dus!

Bechamel

Voor mij is een bechamellaag op mijn lasagne onmisbaar. Bechamel is niets meer dan een gebonden melksaus eigenlijk, maar het zorgt voor zoveel extra romigheid in je gerecht.

Mozzarella

Belangrijke tip. Ik gebruik voor dit soort gerechten altijd deze geraspte mozzarella en dus niet een bol mozzarella geraspt. Dit is omdat deze mozzarella laag is in vocht, dus je zit niet met een enorme plas water op je lasagne.

lasagne met gehaktballen
Pin recept
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Lasagne met gehaktballen

Lasagne met gehaktballen
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd1 uur 30 minuten
Porties: 4

Ingrediënten

Voor de gehaktballen

  • 500 gram half om half gehakt
  • 75 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 1 tl zout
  • 1“ tl peper
  • 1 el gedroogde peterselie
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • scheutje zonnebloemolie voor het bakken

Voor de tomatensaus

  • 700 gram passata
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 1 stengel basilicum
  • korst van Parmezaanse kaas

Voor de bechamelsaus

  • 1 el ongezouten roomboter
  • 1 el bloem
  • 300 ml melk
  • zout

Verder

  • 300 gram lasagne vellen
  • 150 gram geraspte mozzarella
  • 50 gram parmezaanse kaas

Instructies

  • Meng voor de gehaktballen alle ingrediënten (exclusief de zonnebloemolie) en rol ballen met een diameter van 2 cm.
  • Verhit wat zonnebloemolie in een grote pan met dikke bodem en bak de gehaktballen rondom aan tot bruin (helemaal gaar hoeft niet, gaart nog verder in de saus).
  • Voeg de passata toe aan de pan, samen met het verkruimelde halve bouillonblokje en roer voorzichtig door. Kneus de basilicum (knijp de basilicum fijn) en voeg samen met de korst van de parmezaan toe aan de saus. Leg een deksel op de pan en laat 30 minuten op zacht vuur pruttelen. Haal daarna de korst van de parmezaan uit de saus.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Wanneer de saus bijna klaar is, maak dan de bechamel. Verhit de boter in een steelpan en voeg, wanneer dit gesmolten is, de bloem toe. Roer een minuutje door om de bloem te garen. Voeg beetje bij beetje de melk toe en laat op het vuur staan totdat je een dikke saus hebt. Breng op smaak met wat zout.
  • Begin met het opbouwen van de lasagne, begin met een laagje saus met 1/3 van de gehaktballen. Strooi een handje geraspte mozzarella hierover, dan een laag pasta. Herhaal 2x dus zodat je 3 lagen saus, mozzarella en pasta hebt. Je eindigt dus met een laag pasta.
  • Verdeel hier de bechamelsaus overheen. Zorg dat alle pasta bedekt is want de pasta kookt gaar in de saus.
  • Verdeel dan de rest van de mozzarella en de parmezaan over de bechamel en bak 20 minuten af in de oven. Zet de oven vervolgens op de grill stand en bak nog kort (blijf erbij want dit gaat snel) tot de kaas gaat bubbelen.
  • Laat 10 minuten afkoelen en dien dan op.

Notities

De reden dat ik de oven laag hou is omdat de kaas anders krokant bakt en ik hou van een zacht gesmolten kaas op mijn lasagne. Het laatste grill momentje kleurt de kaas nog mooi goudbruin.