Ik was een paar weken terug bij de gele boogjes en daar hadden ze een nieuwe burger, namelijk een krokante kipburger met honing mosterd saus. Normaal ben ik geen grote liefhebber van deze gele boogjes, maar deze vond ik heerlijk en wilde ik dus snel namaken.

Krokante kipburger

Laten we eerlijk zijn, het recept lijkt een beetje op deze wraps die ook geïnspireerd waren op de Mac. Qua resultaat dan, de uitvoering hier is anders omdat de kip gefrituurd wordt. Dat zorgt ervoor dat je echt hele krokante kip hebt en de kip is altijd nog steeds lekker mals en sappig.

Frituren

Zelf vul ik een hoge pan met zonnebloemolie en gebruik ik dit als frituurpan. Ik heb een thermometer waarmee ik de temperatuur kan reguleren, maar ook zonder lukt het prima. Test af en toe een stukje kip of marinade, het moet borrelen wanneer je iets in het frituur doet. Na het frituren laat ik de olie afkoelen, daarna giet ik het terug in de fles en gooi dat weg. Het mag bij je restafval!

Brioche bollen

Aangezien dit een last minute idee was had ik helaas geen tijd om zelf brioche bollen te maken. Daar gaat altijd wel mijn voorkeur naar uit, brioche is net wat steviger dan gewone bollen en kan het gewicht en de sappen van de burger goed aan. Het recept voor brioche bollen staat in mijn 1e kookboek, Vers Deeg.

Krokante kipburger met honing mosterd saus

Krokante kipburger met honing mosterd saus
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd45 minuten
Porties: 4 burgers

Benodigdheden

  • hoge pan of frituurpan

Ingrediënten

Voor de kip

  • 2 kipfilets
  • 500 ml karnemelk
  • 200 gram bloem
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl cayenne
  • 1 tl uipoeder
  • 1 tl zout

Verder

  • 4 plakken zoete kaas zoals emmentaler
  • 3 el mayonaise
  • 1 el mosterd
  • 1 el honing
  • 4 bladeren ijsbergsla, in fijne reepjes gesneden
  • klontje boter
  • 4 (brioche) hamburgerbroodjes
  • 1 liter zonnebloemolie, voor het frituren

Instructies

  • Snij de kipfilet door midden en sla het dikke deel wat platter zodat je 4 gelijke delen hebt. Laat de kip met de karnemelk minimaal 30 minuten marineren.
  • Meng de bloem met de kruiden en zet apart. Verhit nu ook de zonnebloemolie tot ongeveer 180 graden.
  • Maak de saus door de mayonaise, mosterd en honing te mengen en zet apart.
  • Voeg 3 eetlepels van de karnemelk toe aan de bloem en hussel door. Dit zorgt voor klontjes en straks voor extra veel krokante stukken.
  • Haal de kip één voor één uit de karnemelk en haal door de bloem. Zorg dat alles goed bedekt is en er geen natte stukken zijn. Frituur, afhankelijk van hoe groot je pan is (ik heb 2 stukken per keer gefrituurd) tot goudbruin en gaar. Ongeveer 5 a 7 minuten. Laat heel even uitlekken op een afkoelrek, maar leg er wel direct de kaas op zodat deze een beetje kan smelten.
  • Snij intussen de broodjes open, smeer in met wat boter en bak de opengesneden kant in een koekenpan tot goudbruin.
  • Verdeel wat saus over de onderkant, dan de sla en dan de kipburger met kaas. Verdeel ook wat saus over het bovenste deel van het broodje en leg deze op de kip. Serveer direct!