Rundvlees kleftiko

Rundvlees kleftiko

Het is geen verrassing dat ik groot fan ben van de Griekse keuken. Een topper, wat we vaak bestellen wanneer we in Griekenland zijn, is het gerecht kleftiko. Dat is een stoofschotel met aardappel, groenten, feta en lam. Nu heeft lam een specifieke smaak waar niet iedereen dol op is, dus heb ik een toegankelijkere variant gemaakt met rundvlees.

Iers rundvlees kleftiko

Rundvlees is natuurlijk perfect om lekker mee te stoven en dit gerecht bewijst dat dit echt niet alleen in de herfst/winter kan. Door de Griekse smaken krijg je automatisch een vakantiegevoel dus dit is heerlijk om lekker op je balkon of in je tuin in het zonnetje te eten. Al is het comfortfood gehalte ook behoorlijk hoog, dus in de herfst en winter kan dit gerecht je weer lekker opvrolijken en warm maken.

Dit recept heb ik gemaakt in samenwerking met Bord Bia, de Ierse foodboard die de kwaliteit van Iers rundvlees wil waarborgen. Ierse runderen leven het grootste gedeelte van het jaar buiten en scharrelen hun eigen eten zo bij elkaar. Dit zorgt ervoor dat het vlees heerlijk mals is. Tegelijkertijd is het ook meer duurzaam en diervriendelijk.

Rundvlees kleftiko

Rundvlees kleftiko
Bereidingstijd20 min
Totale tijd3 uur 20 min
Porties: 3

Ingrediënten

  • 700 gram Ierse runderriblappen, in stukken van ongeveer 5 cm gesneden
  • 450 gram aardappelen, geschild en gehalveerd
  • 2 tomaten, in kwarten gesneden
  • 1 rode ui, grof gehakt
  • 150 gram feta

Voor de marinade

  • 50 ml olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 tl mosterd
  • 1 el oregano
  • 2 tl rozemarijn
  • 3 tl zout
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • sap van 1 citroen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Meng voor de marinade alle ingrediënten. Bekleed een bakplaat met bakpapier en doe hierop de aardappelen, tomaten en ui. Schenk de helft van de marinade hierover en meng goed. Schenk de andere helft van de marinade over het vlees en meng goed.
  • Leg het vlees op de aardappelen, verkruimel de feta hier overheen en vouw/knoop het bakpapier dicht. Het is belangrijk dat het bakpapier goed dicht blijft zodat alle sappen en smaken in het pakket blijven. Als je een ovenbestendige gietijzeren pan met deksel hebt kun je dit gerecht ook daarin bereiden.
  • Stoof het geheel zo’n 3 uur in de oven totdat het vlees uit elkaar valt.
  • Dien op met eventueel nog een groene salade.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch