Het is grappig, ik ben nooit een enorme flan liefhebber geweest. Nog steeds kies ik het allerliefst voor creme brulee als ik heel eerlijk ben, maar ondertussen ben ik dit wel gaan waarderen. Het lijkt misschien intimiderend met de karamellaag, maar ik beloof je dat het heel simpel is om te maken.

Flan

Ik gebruik zelf een combinatie van gecondenseerde melk, volle melk en eieren voor de vulling. Dit koken we in de oven, in een waterbad, tot het stevig aanvoelt maar nog wel heel erg wiebelt. Daarna stijft het nog een tijdje op in de koelkast ook.

De karamellaag hoef je ook niet angstig voor te zijn. We koken de suiker met wat water in een steelpan totdat het een amberkleur bereikt, dan giet je het in de bakvorm. Doe dit snel want het hardt heel snel uit.

flan

Dichte bakvorm

Over de bakvorm gesproken, gebruik een dichte. Je wilt niet dat tijdens het bakken alles er aan de zijkanten uitsijpelt. Ik heb zelf deze, ik gebruik ‘m voor cakes en taarten en dus ook voor dingen waarbij de onderkant dicht moet zijn. Pas op wanneer je de karamel in de bakvorm hebt gegoten, het wordt namelijk snel bloedheet.

Waterbad

Het is belangrijk dat je de flan in een waterbad bakt. Gebruik het liefst een grote braadslede met hoge randen waar genoeg water in kan. Je wilt minimaal een laag van 2cm water hebben. Mijn bakvorm past niet in mijn braadslede dus ik heb de bakplaat van mijn oven gebruikt. Als je dit ook goed, pas dan echt op. De randen zijn meestal niet heel hoog en je doet er kokend water bij. Een klein beetje de bakplaat schuin houden terwijl je ‘m in de oven schuift kan hele nare gevolgen hebben.

flan

Klassieke flan

Klassieke flan
Porties: 0

Benodigdheden

  • dichte bakvorm van 22 a 23 cm

Ingrediënten

Voor de karamellaag

  • 200 gram kristalsuiker
  • 75 gram water

Voor de vulling

  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 400 ml volle melk
  • 1 tl vanille extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden (boven en onderwarmte)
  • Kook een ruime hoeveelheid water voor het waterbad.
  • Verhit in een steelpan op halfhoog vuur de suiker met het water en breng aan de kook. Laat borrelen totdat je een amberkleur hebt, dit duurt ongeveer 10 minuten afhankelijk van hoe hoog je het vuur precies hebt.
  • Giet in een (niet ingevette!) dichte bakvorm. Draai rond zodat de hele onderkant van de bakvorm bedekt is, doe dit snel want de karamel hardt snel uit.
  • Klop de eieren op tot een homogene massa zonder strepen. Voeg de gecondenseerde melk, de volle melk en de vanille toe en meng goed. Giet op de uitgeharde karamellaag.
  • Zet in een braadslede met hoge randen. Dek de bakvorm af met aluminiumfolie en giet kokend water in de braadslede tot 2cm hoog.
  • Bak de flan 1 uur af in de oven. Je wilt dat de bovenkant stevig aanvoelt, maar hij mag nog wel heel erg trillen.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna een nachtje in de koelkast.
  • Haal een niet gekartelde mes langs de zijkanten en keer dan om op een bord of schaal. Let op, er zit best veel karamelsaus op dus kies een bord uit met opstaande randen.
  • Serveer direct. Je kunt de flan 3 a 4 dagen in de koelkast bewaren.

Notities

Ben je, net als ik, lang bezig geweest om de flan in de oven te krijgen? Houd er dan rekening mee dat de baktijd langer is omdat er dan veel hitte ontsnapt.