Het allerlekkerst vind ik sate gambing, van geit, maar geit is niet altijd even makkelijk te vinden dus dan maak ik voor het gemak maar gewoon met kip.
Saté
Dit gerecht komt van origine uit Indonesië en daarom is dit ook een heel populair gerecht in Nederland. Sowieso de hele Indonesische keuken. Op een originele saté, of satay zitten meestal drie stukjes vlees en kan gemaakt zijn van kip, varken, geit of garnaal.
Satésaus
Een satésaus kan eigenlijk niet ontbreken wanneer je dit opdient, klik hier voor het recept. Meestal wordt er witte rijst bij geserveerd, maar cultuur barbaar dat ik ben vind ik het ook heerlijk met wit stokbrood.
Ketjap saus
Stiekem gaat mijn voorkeur uit naar de ketjap saus. Ik maak een simpel sausje van 3 el ketjap manis, 3 el donkere sojasaus, 1/2 sjalot heel fijngesneden, 1/2 rode peper heel fijn gesneden, 1 teen knoflook heel fijn gehakt. Je kunt ook beide sauzen maken, dan eerst dippen in de pindasaus en daarna in de ketjap saus.
kip sate
Benodigdheden
- sate stokjes
Ingrediënten
- 500 gram kipfilet, in kleine blokjes gesneden
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 1/2 tl korianderpoeder
- 2 el sambal badjak
- scheut ketjap manis (zoete ketjap)
- 1 el ketjap pedis (zoute ketjap)
- beetje zonnebloemolie
Instructies
- Meng de kipblokjes met de 2 soorten ketjap, de knoflook en de sambal en korianderpoeder. Laat dit een uurtje marineren.
- Rijg de kip aan spiesjes. Verhit wat zonnebloemolie in een (gril)pan en bak de spiesjes rondom aan totdat ze gaar zijn. Zo'n 5 minuten (afhankelijk van hoe dik je blokjes zijn).