Oke deze kipgehaktballen met chorizo in een tomatensaus is één van de lekkerste dingen die ik de laatste tijd heb gegeten en dat zegt heel veel want ik heb toch fijne recepten gemaakt de laatste tijd!
Kipgehaktballen met chorizo
De combinatie van kip en chorizo is al fantastisch. Je bakt de chorizo uit waardoor het lekker krokant wordt en in het achtergebleven vet bak je de kipgehaktballen. Dit geeft een heerlijke rokerigheid aan het gerecht en maakt de saus heel rijk van smaak. Ik doe een hele peper door de saus, maar ik vond het niet pittig. Enkel dat je er een warm gevoel van krijgt na een paar happen. Kan je niet zo goed tegen pittigheid, dan kun je bijvoorbeeld de zaadjes weglaten of minder chilipeper toevoegen.
Voor de foto heb ik het gerecht ook gegarneerd met chilipeper, maar dat voegt opeens wel weer meer pit toe. Rauwe chili is intenser dan gebakken en verwerkt in een gerecht. Ik zou dat dus weglaten! Verder serveer je er creme fraiche bij en dat geeft ook weer een verkoelend gevoel.
Dit gerecht lijkt heel erg op deze stoofschotel, maar dan dus met kipgehaktballen ipv gestoofde kip. Qua structuur vind ik dit misschien nog wel lekkerder omdat het meer een bite heeft. Het is in ieder geval een stuk sneller klaar!
Kun je trouwens geen kipgehakt vinden in je supermarkt, dan kan je ook kipfilet in een blender of foodprocessor doen. Tadaa.. kipgehakt.
Kipgehaktballen met chorizo in een tomatensaus
Ingrediënten
Voor de kipgehaktballen
- 300 gram kipgehakt
- 1 ei
- 75 gram paneermeel
- peper en zout
Voor de saus
- 1 el zonnebloemolie
- 100 gram chorizo, in blokjes gesneden
- 1 chilipeper, fijngehakt
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 el zongedroogde tomaat, fijngehakt
- 2 el tomatenpuree
- 1 blik tomaten pulpo
- 200 gram spinazie
- peper en zout
Verder
- witte rijst
- verse peterselie
- creme fraiche naar smaak
Instructies
- Maak de kipgehaktballen klaar door het kipgehakt te mengen met de panko, het ei en breng op smaak met peper en zout. Draai ballen van ongeveer 2cm diameter en zet opzij.
- Verhit intussen de olie in een koekenpan en bak de chorizo aan tot krokant. Haal de chorizo uit de pan en bak de kipgehaktballen rondom aan tot goudbruin.
- Voeg de knoflook, chili en zongedroogde tomaat toe en bak een minuut of 2 mee.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak dit ook 2 minuten mee. Voeg daarna de pulpo toe en de uitgebakken chorizo en laat nu 15 minuten pruttelen op laag vuur tot de saus is ingedikt. Voeg intussen beetje bij beetje de spinazie toe en kook mee tot dit is geslonken.
- Breng op smaak met peper en zout en serveer met witte rijst, verse peterselie en creme fraiche.
Irene Heuvingh zegt:
Voeg je de uitgebakken chorizo niet meer toe?
foodfromclaudnine zegt:
Wat stom, zie dat ik dit vergeten ben idd. De chorizo gaat in de saus (heb het direct aangepast). Dankje voor het doorgeven!