Ik deelde op mijn instagram stories dat Bart sinds kort weer het keto dieet volgt en ik kreeg zoveel vragen! Of hij last heeft gehad van de keto flu, hoeveel en hoe snel hij is afgevallen maar vooral ‘welk boek volgt hij?’. Nu zijn er geloof ik duizend boeken over geschreven met veel ook tegenstrijdige informatie dus het leek me een leuk idee om hier een artikel over te schrijven.

Wij zijn geen artsen, geen dietisten, maar hij heeft wel veel onderzoek gedaan en dit werkt voor hem! Dus ik kan geen garanties geven dat jij je hier goed bij gaat voelen.

Ik doe er bijvoorbeeld niet aan mee, ik hou teveel van koolhydraten.

Wat is keto?

Wat de bedoeling is wanneer je ‘keto’ eet is dat je lichaam in ketose komt. Ketose wordt bereikt door een lichamelijk proces genaamd ketogenese. Doordat je weinig koolhydraten eet, onthoud je je lichaam glucose, hun snelste/makkelijkste voeding. Je lichaam heeft nog steeds brandstof nodig om te functioneren, dus verhoogt het de concentratie ketonen in je bloed door vetzuren af te breken.

Het idee achter dit dieet is dat je lichaam vet gaat gebruiken als brandstof en daar willen we allemaal wel een beetje vanaf, toch? Dit zou vervolgens je fysieke en mentale prestaties verbeteren, je eetlust reguleren, je insulinegehalte verlagen en weerstand verhogen. Met de juiste macro’s verlies je veel overtollig vocht en gewicht, dat snel een goed gevoel geeft en motiveert. In het begin is dat vooral vocht want je spieren slaan glucose op en daar zit vocht aan gekoppeld. Wanneer die glucose op zijn gaat dat vocht ook weg. Dit gewicht zit er binnen no-time weer aan wanneer je weer koolhydraten eet. Hou daar rekening mee! Maar je blijft goed afvallen omdat je lichaam dus vet als brandstof gebruikt.

Hoe bereik je dat? Door heel veel gezonde vetten te eten, gematigd eiwitten (ik kom daar zo op terug) en zo min mogelijk koolhydraten (in ieder geval minder dan 50 gram per dag). Ik zeg zo min mogelijk omdat er ook koolhydraten in groenten zitten en daar moet je juist weer heel veel van eten om je lever te ontzien na al dat vettige eten.

Hoe ziet een keto maaltijd er dan bijvoorbeeld uit? Denk aan een salade met spinazie, avocado, geitenkaas en een beetje gerookte kip.

Keto flu

Mensen die aan dit dieet willen beginnen en er research over doen zullen vinden dat veel mensen te maken hebben met de ‘keto flu’. Dit zijn griepverschijnselen zoals hoofdpijn, spierpijn, draaierig en algehele malaise. Goede nieuws is dat je dit heel goed kan tegengaan. Deze symptonen worden veroorzaakt doordat je dus zoveel vocht verliest en daarmee ook alle electrolyten, zouten, die je lichaam goed reguleren. Wanneer je begint aan dit dieet, en tijdens eigenlijk ook, neem dan wanneer je dit soort symtonen begint te merken een glas water met wat zeezout. Ik garandeer je dat je symptonen verdwijnen. Ook adviseer ik supplementen in te nemen, magnesium, sodium en kalium.

Sporten

Kan je dan nog wel sporten wanneer je keto eet? Jazeker, misschien is het in de eerste 2 weken wat zwaarder omdat je lichaam moet wennen, maar zodra je eenmaal ‘keto adapted’ bent gaat sporten prima. Wel een kanttekening, vooral duursport gaat goed op het ketodieet omdat je vet gebruikt als brandstof en daar hebben de meeste mensen genoeg van. Explosieve sporten zoals HIIT gaat meestal iets minder tijdens het ketodieet.

Hoe zit het dan met dat afvallen?

Bart is in de eerste week 2.5 kilo afgevallen, in week 2 nog eens 2 kilo en nu zitten we in week 3 en zit hij op de 5 kilo. Dit alles zonder te weinig te eten, dit is geen crashdieet, je vult je macro’s alleen anders in.

Klinkt ideaal! Wat is het addertje?

Dit is heel lastig om vol te houden. Het is niet enkel ‘ik eet geen brood, rijst, pasta, aardappelen meer’ maar je moet je dagen op dit dieet inrichten. Van tevoren bedenken waar je zal zijn en wat je gaat eten.

Wat mag je niet?

Geen brood/aardappelen/pasta/rijst/crackers/zoete aardappel/havermout/quinoa etc.

Fruit is in eerste instantie ook uit den bozen. Bananen kan je sowieso vergeten, dingen als frambozen kan je later, wanneer je meer keto adapted bent, weer toevoegen maar niet teveel.

Pas op met eiwitten. Denk je dat je de hele dag door bacon kan eten en dan komt het wel goed? Fout, dat is de oude atkins instelling, maar daar zijn ze ondertussen dus ook op teruggekomen. Teveel aan eiwitten wordt omgezet in glucose en dat wil je niet. Tevens is geprocessed vlees niet goed voor je en kan nietstenen veroorzaken. Dat houdt dus ook in dat je moet oppassen met teveel kaas, yohurt, vis etc.

Pas op met sommige groenten. Groenten als ui en tomaat zit heel veel suikers in vergeleken met andere groente soorten. Een goede regel om aan te houden is dat hoe biterder de smaak, hoe beter de groenten zijn. De crucifere groenten, groene bladgroenten, zijn het best!

Kant en klare producten. Ik zei het al, dit zit meestal volgestopt met suikers. Even snel iets halen zit er dus niet meer in.

Wat mag ik dan wel?

Heel veel groene groenten, gezonde vetten, vettige vis, vettig onbewerkt vlees, noten (maar lees de labels, ook hier zitten enorme verschillen in macro’s in). Ik hamer zo op groene groenten omdat die volzitten met voedingsstoffen en weinig koolhydraten en suikers bevatten.

Wat eet Bart gemiddeld op een dag?

Wij doen ook nog eens aan intermittent fasting dus ontbijten doen we sowieso niet, een combinatie IF en keto zorgt ervoor dat je sneller in ketose bent, maar voor de lunch neemt hij of volvette yoghurt met noten of een omelet met spek en kaas. Als snack iets van komkommer. Omdat hij dan nog al zijn groenten binnen moet krijgen neemt hij elke avond een groene shake van spinazie/avocado/paksoi/selderij gemengd met volvette room. Daar eet hij nog een stukje zalm oid bij en als hij echt trek heeft eet hij later nog een stukje kaas.

Conclusie

Hij vindt het een fantastisch dieet. Hij voelt zich fit, alert, gewoon heel erg goed, is 5 kilo afgevallen en helemaal happy. Ik moet ook wel zeggen dat hij sowieso niet heel erg van de koolhydraten is. Een bord pasta kan hij makkelijk laten staan, brood doet hem niets en een pizza is niet eens zijn favoriete eten!

Ik heb het zelf een aantal jaar geleden ook gedaan en kan beamen dat ik me lichamelijk heel erg goed voelde, ik was toen ook afgevallen, maar ik hou dus wél heel erg van koolhydraten. Ik droomde op een gegeven moment zelfs over een boterham met kaas, dat ging me tever. Ik ben dan nu wat zwaarder, maar ik vind het idee dat ik kan eten wat ik wel heel erg fijn (tot op zekere hoogte natuurlijk).

Mijn idee is, moet je echt afvallen en ben je van het ‘alles of niets’ dan is dit dieet wel voor jou. Probeer het gewoon, je ziet snel resultaat en dat werkt motiverend.

Al heb ik wel het idee dat je dit dieet meer moet zien als een lifestyle ipv een tijdelijk iets. Ik ben alles dat ik tijdens het keto dieet ben afgevallen weer aangekomen en ken ook andere mensen waarbij dit het geval is. (dus dat is dan weer lekker demotiverend)