Dit gerecht combineert mijn twee favoriete Griekse gerechten, keftedes saganaki. Gehaktballen in een tomatensaus met feta.

Keftedes saganaki

Ik serveer bij deze gehaktballen uiteraard tzatziki en in plaats van Griekse Pita’s dit keer stokbrood. Dat kwam omdat ik pas laat hiermee aan de slag ging en ik eerst het idee had om er rijst bij te serveren, maar op het laatst had ik minder zin in rijst.

Saganaki betekent trouwens niets meer dan de pan waarin het gerecht gemaakt is, een pan met twee handvaten, maar ondertussen heb ik het heel erg geassocieerd als een gerecht waar feta in/bij zit. Alle saganaki gerechten hebben namelijk feta! Keftedes zijn de gehaktballen. Soms krijg je bij keftedes enkel de gehaktballen en soms krijg je gehaktballen in tomatensaus. In die saus zit dus geen feta.

Tomatensaus

Net zoals altijd is tomatensaus lekkerder wanneer het een tijdje opstaat. Niet alleen haalt dat het zurige van de tomaat, ook kook je de saus in. Het is anders een beetje waterig en dat willen we niet. Hoeft niet super lang, maar een kwartiertje doet al wonderen. Neem dus die tijd! Kookt de saus dan voor je gevoel teveel in kan je altijd wat water toevoegen, bouillon is ook een optie maar pas op dat het niet te zout wordt.

Keftedes saganaki
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Keftedes saganaki

Keftedes saganaki
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 2

Ingrediënten

Voor de gehaktballen

  • 500 gram gehakt
  • 1 ei
  • 75 gram paneermeel
  • 1 ui, geraspt
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl kaneel
  • bosje peterselie, fijngehakt (+extra voor garnering)
  • peper en zout

Voor de saus

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes (gebruik altijd Mutti)
  • 1 tl oregano
  • 40 gram feta (+extra voor garnering)
  • peper en zout

Instructies

  • Meng het gehakt met het ei, de paneermeel, ui, komijnpoeder, kaneel en peterselie en breng op smaak met peper en zout. Maak gehaktballen van ongeveer 5cm in diameter.
  • Bak de gehaktballen in een koekenpan tot ze rondom bruin gebakken zijn en bijna gaar. Haal uit de pan en zet opzij.
  • Voeg aan dezelfde pan de knoflook toe en bak kort aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de tomatenblokjes en de oregano toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Pas op met het zout want de saus laten we nog inkoken waardoor de smaken nog wat sterker worden.
  • Voeg de gehaktballen toe en laat 15 minuten pruttelen op laag vuur tot de saus is ingekookt. Roer af en toe een beetje door. Vind je de saus te droog worden, dan kun je een klein beetje water toevoegen, maar die 15 minuten wil je wel aanhouden om de zurigheid uit de tomaat te koken. Voeg op het einde 40 gram verkruimelde feta toe en roer door.
  • Serveer de gehaktballen in tomatensaus gegarneerd met extra feta en peterselie. Dien op met tzatziki en stokbrood of rijst. Een Griekse salade van komkommer, tomaat en olijfolie is er ook lekker bij!