Het is geen geheim dat ik het fotograferen van mijn gerechten misschien nog wel leuker vind dan het koken zelf. Dat komt omdat je met fotografie echt je passie kwijt kan en je eigen visie en stijl goed duidelijk kan maken.
Fotoshoot plannen
Het liefst zou ik elke dag uitgebreid koken en fotograferen, maar helaas…ik heb nog een fulltime baan naast al mijn website/fotografie werkzaamheden dus planning is cruciaal. Ook probeer ik altijd zoveel mogelijk verschillende foto’s te maken zodat ik veel content heb die ik op instagram kan plaatsen. Het is zonde als je van een gerecht maar één foto maakt, of 100 die eigenlijk allemaal op elkaar lijken.
Om zoveel mogelijk uit een fotoshoot te halen heb ik een bepaalde planning/stappenplan ontwikkeld (al klinkt onwikkeld een beetje heftig, er zijn vast genoeg mensen die het zo doen, maar sinds ik dit doe lukken mijn foto’s veel beter).
Stappenplan
Ik begin met het bedenken welke backdrop ik wil gebruiken. Ik heb er ondertussen best wat om uit te kiezen (dit zijn mijn favorieten, wel prijzig maar het geld waard wat mij betreft) dus ik bedenk als eerste:
- Wil ik een warme ondertoon, een koele ondertoon, of een kleur. Afhankelijk van het eten bepaal ik de achtergrond. Groen gaat heel goed samen met roze dus als ik een salade ga fotograferen dan gebruik ik bijna altijd een roze backdrop. Verder kies ik heel veel voor warme tonen omdat ik dit mooi vind. Ingrediënten en wintese dingen zijn vaak weer mooi op een koel getinte ondergrond.
Daarna begin ik met bedenken of ik props wil gebruiken en zo ja, welke.
- Vaak probeer ik het in één shoot af te wisselen. Ik begin zonder props en voeg geleidelijk één en ander toe. Denk aan linnen servetten, bestek, etc. Wel strooi ik altijd wat kruiden (peper/zout/chilivlokken etc) naast mijn gerecht, dit zorgt voor net iets meer speelsheid.
Indien je hierin geinteresseerd bent, probeer dan foto’s te maken van het bereidingsproces. Dit kan niet met elk recept, maar zeker wanneer je bepaalde stappen moet volgen kan dit voor op je website veel verduidelijking geven. Een voorbeeld is deze foto’s met het oprollen van het filodeeg.
Vervolgens ga ik koken met in gedachte hoe ik een gerecht wil fotograferen. Dan kan ik alvast rekening houden met hoe ik de ingrediënten snij. Mijn backdrop ligt dan al klaar, de props staan ook klaar, dan kan ik meteen gaan fotograferen.
Ik wil, naast de bereidingsfoto’s, altijd minimaal 3 goeie foto’s die ik op Insta zou kunnen zetten. Dat zijn:
- Foto van het gehele gerecht (heeft geen uitleg nodig denk ik)
- Foto met handen erop of beweging in de foto (dit zorgt direct voor een levendige foto)
- Gedetaileerde foto (fijn ter afwisseling)
Met mijn carrotcake zijn dat deze foto’s geworden.
Detail foto frosting Gehele carrotcake Met handen/beweging Detail carrotcake Detail carrotcake
Een ander voorbeeld, met een spaghetti gerecht.
Gehele gerecht Met beweging Detailfoto
Probeer zoveel mogelijk van tevoren te bedenken. Soms lig ik ’s avonds in bed en dan schiet er een idee voor een foto door mijn hoofd. Ik schrijf dat dan ergens op zodat ik het niet kan vergeten.
Wanneer ik weet wat ik ga maken, dan noteer ik in mijn telefoon het gerecht, en dan zet ik er meteen bij wat voor soort foto’s ik wil maken. Op deze manier kan je direct door!
Het kan soms wel eens gebeuren dat wat je in je hoofd hebt niet helemaal uitpakt irl, op dat moment is het een kwestie van aanpassen en kijken wat wel werkt! Ja, dit is vervelend want je wil ook gewoon eten, maar al dat voorbereidingswerk voor niets is ook vervelend.
Hoe pak jij een fotoshoot aan? Laat het me weten als je nog goede tips hebt!
Ilona zegt:
Superleuk om te lezen! Ik zet wel alles klaar, heb van tevoren al een setting bedacht maar ben nooit zo bewust met 3 verschillende stijlen bezig geweest.
foodfromclaudnine zegt:
Is voor mij ook puur zodat ik vaker foto’s kan posten van hetzelfde gerecht! Heb helaas niet de tijd om elke dag een nieuw recept te posten, haha.