Vandaag ga ik je leren hoe je het perfecte eitje kookt. Want als je bent opgegroeid in een huis waar koken meer een taak was dan iets dat leuk was, dan is de kans groot dat je deze bereidingswijze nooit meegekregen hebt. Ik heb deze techniek dus ook niet bedacht, het is een hele bekende manier van eieren koken, maar iemand moet dat je dus wel ooit eens verteld hebben. En misschien ben ik voor jou die iemand!

Ben je beter met bewegend beeld, bekijk dan deze reel.

Het perfecte eitje

Het perfecte eitje
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd10 minuten
Porties: 0

Ingrediënten

  • hoeveel eieren je maar wilt
  • optioneel: ijsblokjes voor ijswater

Instructies

  • Je brengt als eerste een pan water aan de kook. Hoe groot deze pan moet zijn, is afhankelijk van hoeveel eieren je gaat koken.
  • Voeg, wanneer je water kookt, de eieren toe en zet een timer voor 6 1/2 minuut. Ik gebruik medium eieren op kamertemperatuur en met 6 1/2 minuut heb je dan dat het eiwit gestold is, maar de dooier nog zacht. Wil je de dooier iets steviger, doe dan 7 minuten.
  • Leg de eieren na deze tijd direct in een bad met ijswater of spoel heel goed af met koud water. Je wil dat het kookproces stopt en als ze ook nog maar een beetje warm blijven, dan kookt de dooier verder. En dat is alles!

Notities

Verse eieren schijnen lastiger te pellen zijn. Sommige mensen geven de eieren een tikje op de bovenkant, hiermee kun je het vlies aan de binnenkant loskrijgen van het eiwit (pas wel op dat je het ei niet kapot tikt).
Heb je er last van dat je eieren breken wanneer je ze in kokend water legt, probeer dan een beetje azijn in het water, of een snufje zout, of wat baking soda. De eieren inprikken met een eierprikker kan ook helpen.