Praktisch mijn meest bestelde gerecht bij de Griek, gyros in een metaxa saus. Het is rijk en overdadig, maar oh zo lekker. Ik was echt van mezelf onder de indruk en hoeveel dit precies smaakt alsof je bij de Griek zit!
Gyros in een metaxa saus
Ik heb mijn YouTube account als excuus gebruikt om eindelijk een gyros grill te kopen. Ik wilde ‘m al een tijdje hebben, maar eerder kon ik ‘m en niet kwijt en vond ik het veel geld. Ik moet wel zeggen dat ie ondertussen iets goedkoper is, namelijk 60 euro. Toen ik ‘m eerder op het oog had was ie meer dan 100 euro.
Benieuwd naar mijn ervaring met de gyros grill?
Pita gyros
Jullie weten allemaal dat ik een groot fan ben van de pita gyros en mijn Griekse pita recept. Ik kan je zeker aanraden dat eens te maken, maar ik had nu best veel vlees dus ik wilde ook nog iets anders maken en zo kwam ik op het idee om dit te maken.
Serveertips
Wat kan je hierbij eten? Ik heb er friet bij gebakken, tzatziki bij gemaakt en een simpele coleslaw. Ik vond dat zelf een perfecte combinatie. Uiteraard kan je ook kiezen voor een groene salade en/of Griekse pita.
Gyros in een metaxa saus
Ingrediënten
- 1 kilo (kip) gyros
- scheutje zonnebloemolie
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 140 gram tomatenpuree
- 200 gram creme fraiche
- 100 ml room
- 60 ml metaxa
- 1 tl oregano
- peper en zout
- 100 gram geraspte belegen kaas
- verse peterselie voor garnering
Instructies
- Ik ga er hier vanuit dat je gebakken kipgyros hebt. Indien dit niet het geval is, bak dan de gyros tot gaar en ga verder met de volgende stap.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de knoflook aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee.
- Voeg de creme fraiche, de room en de metaxa toe en roer tot je een gladde saus hebt.
- Breng de saus op smaak met de oregano en peper en zout. Als je de saus nu proeft is ie nog best heftig wat betreft de metaxa, maar de smaak wordt soepeler tijdens het bakken in de oven. Niet schrikken dus!
- Voeg de gyros toe en meng goed. Doe alles in een ovenschaal en verdeel de geraspte kaas eroverheen.
- Bak in de oven tot de kaas gesmolten is, zo'n 20 minuten. Garneer eventueel nog met verse peterselie en dien op met friet en een salade.
Anja zegt:
Ziet zeer lekkeg uit. Ik neem aan dat ik ook zelf gyrosvlees kan maken zonder grill. Graag welke kruiden en de hoeveelheid. Bedankt 🙂
Sandra zegt:
Misschien heel dom maar wat voor room bedoel je
foodfromclaudnine zegt:
Volle room, dus de on-opgeklopte slagroom.
Anja zegt:
Ziet zeer lekker uit. Ik neem aan dat ik ook zelf gyrosvlees kan maken zonder grill. Graag welke kruiden en de hoeveelheid. Bedankt 🙂
Natascha zegt:
Hai, ik ben helemaal fan van jouw sticky gehaktballetjes en de tikka masala. Nu wil ik dit recept ook eens gaan proberen, maar waar kan je kant en klare metaxa saus kopen? Ik zie bij AH / Jumbo alleen recepten om het zelf te maken.
foodfromclaudnine zegt:
Hi Natascha, ik denk niet dat je kant en klare Metaxa saus kunt kopen. Dit is ook een recept voor de saus. Bedoel je misschien de 60ml Metaxa? Hiermee bedoel ik de drank.
Sophie Timp-Sinkeldam zegt:
Hi Claudnine. Wat een verrukkelijke recepten, ze zijn allemaal even lekker en duidelijk. Watertandent heb ik naar je vakantiefilm Griekenland gekeken en gelijk doorgestuurd naar mijn lieverd. Dank hiervoor.
M.V. G. Sophie Timp