Dit stond al heen lang op mijn to-do lijst, maar de groene salsa maakte dit gerecht wat moeilijker.
Groene salsa
Om dit te maken heb je namelijk tomatillos nodig, dat zijn een soort groene tomaten. Ik kon die nergens vinden behalve dan in online shops. Nu vind ik het altijd belangrijk dat alle ingrediënten die ik gebruik makkelijk te koop zijn en het liefst in de supermarkt te koop. Dat is ook de reden dat ik qua bloem in mijn kookboek Vers Deeg altijd patentbloem gewoon uit de supermarkt gebruik. Zo blijven de recepten laagdrempelig. Speaking of Vers Deeg en enchilladas, in mijn kookboek staat een fantastisch recept met rode saus en deze is wel helemaal from scratch!
Dit laatste is meteen een ezenlsbruggetje want ja, dit recept is niet helemaal from scratch. Door die tomatillos dus. In dit geval heb ik een potje salsa verde gebruikt.
Makkelijk en simpel
Dit potje maakt het gerecht verder lekker makkelijk om te maken. Toegegeven, er gaan geen groenten in de enchilladas maar daarom serveer ik er een simpele salade bij van gemengde sla en avocado. Oh, serveer dit ook met een klinke dot creme fraiche voor de frisse toon.
Groene salsa enchilladas
Ingrediënten
- 3 kipfilets
- 2 el boter
- 2 el bloem
- 250 ml kippenbouillon
- handje koriander, fijngehakt (optioneel)
- 1 potje groene salsa
- 2 el creme fraiche
- 6 tortillas, medium
- 50 gram mozzarella, geraspt (ik gebruik een zakje low moisture geraspte mozzarella)
- 50 gram cheddar, geraspt
- 1 jalapeno, in ringen gesneden
- extra creme fraiche voor bij het opdienen
- sla en avocado voor als bijgerecht
- peper en zout, olijfolie
Instructies
- Kook de kipfilets in een pan met ruim water tot gaar, dit duurt ongeveer 20 minuten, en trek dan met twee vorken apart.
- Verwarm intussen de oven voor op 180 graden hetelucht of 200 graden boven en onderwarmte.
- Verhit de boter in een koekenpan en voeg, wanneer dit gesmolten is, de bloem toe. Roer een minuut of 2 door zodat de bloem kan garen.
- Voeg nu beetje bij beetje al roerend de kippenbouillon toe.
- Voeg de kip, koriander (optioneel), een half potje green salsa en de creme friache toe. Proef of je nog verder op smaak moet brengen met peper en zout, ik heb van allebei nog wat toegevoegd. Roer door totdat je een dik papje hebt (het ziet er niet smakelijk uit, ik weet het, maar het smaakt heerlijk) en haal van het vuur.
- Verdeel de vulling over de 6 tortillas en rol ze op. Leg de rolletjes in een ovenschaal, verdeel de rest van de green salsa over de tortillas en verdeel dan de 2 kazen erover.
- Bak 20 minuten af in de oven. Garneer daarna met nog wat verse koriander (optioneel) en jalapeno ringetjes. Dien op met een simpele salade van gemengde sla met avocado, op smaak gebracht met wat olijfolie, peper en zout.