Ik ben dol op de Griekse keuken en van de week schoot dit idee van een Griekse schotel me opeens te binnen. Heerlijk gekruide kip met gegrilde groenten, rijst en krokante feta.

Griekse schotel

Ik heb mijn kruidenmix voor het vlees een beetje geïnspireerd op gyros kruiden. Verder houd ik het relatief simpel. De feta is feta saganaki, feta omgewenteld door maïzena en daarna gebakken in een laag zonnebloemolie. Zorg dat je een goede anti aanbakpan gebruikt zodat de krokante rand niet blijft plakken. Koop wel echte feta en geen witte kaas. Echte feta is gemaakt van schapenmelk eventueel aangevuld met geitenmelk. Witte kaas is vaak op basis van koemelk en de smaak is dan gewoon echt niet hetzelfde.

Verder serveer ik er een naturel Griekse yoghurt bij. Ik heb bewust gekozen om hier geen tzatziki van de maken, puur omdat ik vind dat dit de smaken van het vlees, de groenten en de feta teveel verbloemt.

Griekse schotel

Ik heb gekozen voor paprika en courgette, deze heb ik eerst in de oven gedaan omdat dit langer moet bakken dan de kip. Na een minuut of 15 heb ik de kipreepjes erbij gedaan en toen nog eens 10 minuten gebakken. Ik hou ervan als mijn gegrilde groenten echt goed gebakken zijn, je kunt ervoor kiezen om het iets minder lang te doen.

Griekse schotel met kip, gegrilde groenten en krokante feta

Griekse schotel met kip, gegrilde groenten en krokante feta
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd39 minuten
Porties: 2

Ingrediënten

  • 1 courgette, in plakjes gesneden
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 2 kipfilets, in reepjes gesneden
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl uipoeder
  • 1/2 tl oregano
  • peper en zout
  • 150 gram witte rijst, gekookt
  • 1 blok feta (geen witte kaas, echte feta)
  • maizena
  • zonnebloemolie
  • peterselie, dille en chilivlokken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel hier een eetlepel olie overheen. Bak 15 minuten af.
  • Meng intussen de kipreepjes met de paprikapoeder, komijn, knoflookpoeder, uipoeder, oregano en peper en zout naar smaak. Met met een eetlepel olie en voeg toe aan de bakplaat bij de groenten. Bak nog eens 10 minuten af, of tot de kip gaar is (afhankelijk van doe dik de reepjes zijn).
  • Verhit intussen een anti aanbak koekenpan met een klinke laag zonnebloemolie. Wentel de feta door de maizena en bak in de hete olie aan beiden kanten tot goudbruin, zo'n 2 a 3 minuten per kant.
  • Dien het bord op met de gekookte witte rijst, dan de kip met groenten en de feta. Garneer met verse peterselie, dille en chilivlokken en serveer met Griekse yoghurt