Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Wij vieren geen Sinterklaas, maar gevulde speculaas is toch iets waar ik altijd van kan genieten. Sowieso alle Sinterklaas snacks vind ik heerlijk. Ben dol op het kruidemengsel.

Gevulde speculaas

Ik maak de amandelspijs liever zelf. Dit is omdat ik de supermarkt variant iets te chemisch vind. Ik vermoed dat ze daar amandel extract aan hebben toegevoegd voor extra amandelsmaak. Ik heb alleen ook geen zin om de velletjes van amandelen af te halen dus of ik koop blanke amandelen of ik gebruik amandelmeel. Helemaal handig, dan hoef je het niet eens meer te maken.

Verder is mijn koeklaag iets dikker, dat vind ik qua verhouding lekkerder. Mocht jij van een dikkere amandelspijs laag houden dan kun je makkelijk iets minder van het koekdeeg gebruiken.

Bakvorm

Voor dit recept heb ik deze vierkante bakvorm met losse bodem gebruikt. Deze is ideaal, ik gebruik ‘m voor praktisch alle baksels die in in stukken op repen snij (denk aan deze brownies).

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas
Bereidingstijd30 min
Totale tijd1 uur 30 min
Porties: 12

Benodigdheden

  • bakvorm van 23 cm

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 375 gram tarwebloem
  • 180 gram bruine basterdsuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1 zakje bakpoeder
  • 250 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur in blokjes gesneden
  • 3 el melk

Voor de amandelspijs

  • 300 gram amandelmeel
  • 300 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • rasp van een halve citroen

Verder

  • ei
  • blanke amandelen als garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte)
  • Meng de bloem met de suiker, speculaaskruiden, bakpoeder, boter en melk. Kneed tot een samenhangend deeg. Dit kan je ook doen in een foodprocessor of een keukenmachine met de platte menghaak. Wikkel in huishoudfolie en laat een uurtje rusten in de koelkast.
  • Meng voor de amandelspijs het amandelmeel met de suiker, ei en citroenrasp. Meng/kneed tot het een samenhangende deeg is.
  • Vet je bakvorm in en bekleed met bakpapier. Verdeel het koekdeeg in 2 gelijke delen. Mocht je moeite hebben met je deeg uitrollen of breekt het makkelijk af, kneed het dan even kort door zodat het wat opwarmt. Rol uit tot een vierkant van 23 centimeter en leg in de bakvorm.
  • Verdeel de amandelspijs hier overheen en gebruik de bolle kant van een vochtige lepel om goed te verdelen en plat te drukken.
  • Rol nu het tweede deel van het deeg uit tot een vierkant van 23 centimeter. Je kunt eventuele overhangende stukjes afsnijden en dit gebruiken om andere stukjes op te vullen zodat alle spijs goed bedekt is.
  • Smeer de bovenkant in met losgeklopt ei en verdeel blanke amandelen als garnering op het deeg. Duw een beetje aan zodat ze goed stevig zitten. Hou met het verdelen rekening met hoe je straks repen snijdt.
  • Bak 35 minuten af in de oven, laat daarna helemaal afkoelen. Snij 12 repen, gebruik een centimeter lint om gelijke stukken te snijden. Ik snijd altijd eerst door de helft, draai een kwartslag en snij weer door de helft. Zo heb je 4 stukken en kan je van elk stuk 3 repen snijden. Om een strakke look te krijgen heb ik alle randjes eraf gesneden.
  • Je kunt gevulde speculaas 3 a 4 dagen bewaren in een luchtdichte verpakking.

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch